Jedzenie grzybów może chronić mózg przed utratą pamięci [wyniki badań]

Redakcja
Boczniaki, pieczarki, suszone grzyby i shitake – naukowcy dowodzą, że włączenie ich do codziennego menu może mieć pozytywny wpływ na nasz mózg i chronić nas przed chorobą Alzheimera.
Boczniaki, pieczarki, suszone grzyby i shitake – naukowcy dowodzą, że włączenie ich do codziennego menu może mieć pozytywny wpływ na nasz mózg i chronić nas przed chorobą Alzheimera. belchonock/123RF
Udostępnij:
Włączenie grzybów do codziennego menu może zapobiegać utracie funkcji poznawczych, związanej ze starzeniem się naszego organizmu. Naukowcy z Singapuru przekonują, że dzięki ergotioneinie zawartej m.in. w pieczarkach, boczniakach, grzybach suszonych i shiitake można ograniczyć ryzyko demencji i choroby Alzheimera u osób powyżej 60. roku życia.

Ergotioneina (tiotaina) jest silnym antyoksydantem, który występuje w grzybach, ma działanie przeciwzapalne i może chronić komórki skóry przed uszkodzeniami. Od dawna jest wykorzystywana w kosmetyce m.in. do ochrony przed przebarwieniami słonecznymi. Badaczom z Narodowego Uniwersytetu Singapuru udało się wykazać, że składnik ten może mieć dodatkowe zalety.

Podczas serii eksperymentów przeprowadzonych od 2011 do 2017 roku w ramach projektu sprawdzającego, jakie produkty spożywcze mogą chronić organizm przed negatywnymi skutkami starzenia, eksperci zauważyli ciekawy związek pomiędzy regularnym spożywaniem grzybów a zdolnościami poznawczymi osób powyżej 60. roku życia.

Grzyby mają dobry wpływ na pamięć

Zdaniem ekspertów jedzenie dwóch porcji grzybów w tygodniu (po ok. 150 g) może działać pozytywnie na mózg i chronić go m.in. przed utratą pamięci związaną z wiekiem.

663 osoby, które brały udział w badaniu, najczęściej spożywały najpopularniejsze w Singapurze grzyby, m.in. boczniaki, pieczarki, grzyby suszone, marynowane, shiitake i azjatyckie enoki. Wyniki testów zdolności poznawczych potwierdziły, że ci, którzy jedli grzyby co najmniej dwa razy w tygodniu, byli aż o 50 proc. mniej narażeni na ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych. Im częściej grzyby były w ich menu, tym lepszy miało to wpływ na ich pamięć i zdolności umysłowe.

Choć zdaniem naukowców nie można udowodnić bezpośredniego związku pomiędzy jedzeniem grzybów a funkcjonowaniem ludzkiego mózgu, to jednak włączenie grzybów do jadłospisu może mieć pozytywny wpływ na ograniczenie ryzyka upośledzenia zdolności poznawczych, związanego z procesem starzenia.

Na 100 osób, które jadły jedną porcję grzybów w tygodniu, problemy z pamięcią zaobserwowano u około 19 osób. Z kolei w grupie spożywającej co najmniej dwie porcje (powyżej 300 g grzybów na tydzień) podobne zaburzenia zdarzyły się tylko u 9 osób na 100.

Im więcej jemy grzybów, tym mamy lepszą pamięć?

– Ta korelacja jest zaskakująca – przekonuje prof. Lei Feng, jeden głównych autorów badania opisanego na łamach "Journal of Alzheimer's Disease". Naukowcy uważają, że efekt ten zawdzięczamy obecnej w grzybach ergotioneinie, która jest silnym przeciwutleniaczem i działa przeciwzapalnie. Pozytywny wpływ na neurony mogą mieć także inne składniki odżywcze i minerały obecne w grzybach, m.in. selen, witamina D oraz spermidyna, która opóźnia proces starzenia.

Jeśli chodzi o zapobieganie demencji starczej i choroby Alzheimera, to zdaniem specjalistów nawet jednej trzeciej zachorowań można uniknąć poprzez zmianę stylu życia (w tym diety). Dołączenie do jadłospisu grzybów, obok regularnego spożywania owoców i warzyw, unikania nadmiernej ilości cukru i soli, ograniczenia alkoholu oraz stronienia od innych używek, może pomóc nam w zapobieganiu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, przez które tracimy pamięć.

Zobacz również

Ekspertka: Odpornośc budujemy przez cały rok. Co jeść, a czego unikać?

Wideo

Materiał oryginalny: Jedzenie grzybów może chronić mózg przed utratą pamięci [wyniki badań] - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Z tymi grzybami to może być prawda.Mamy w rodzinie zapalonego grzybiarza. Zbieranie grzybów, suszenie ,marynowanie ,gotowanie to była jego pasja.Dzisiaj ma 102 lata i cieszy się dobrym zdrowiem, a co najważniejsze ma doskonałą pamięć.
Dodaj ogłoszenie