"Kiedy widzę, że wnoszony jest do studia dorodny bochen z Łukowa, to wiem, że Finał powoli się już kończy" - wyznał w Master TV, Jerzy Owsiak. "O przepięknym, smacznym, pysznym chlebie napisałem zresztą w swojej książce. Dziękuję tym, którzy go tworzą".
Bez trudu odnaleźliśmy piekarnię. w której przygotowywany jest i pieczony „orkiestrowy” chleb, jeden dla Owsiaka, drugi, od niedawna, dla miejscowego sztabu.
- Przepis jest prosty- ujawnia właściciel firmy Eugeniusz Onysek. – Bierzemy siedem kilogramów mąki, wodę, drożdże, zakwas. - Należy ręcznie wyrobić ciasto, tak by nie było zbyt kleiste, ani zbyt wodniste - uzupełnia mistrz piekarstwa Marian Walo. - Później trzeba pilnować, aby skórka była lekko zarumieniona, krucha, nie popękana.
Piekarnia niemal od dwudziestu lat wspomaga Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
- Początkowo przygotowywaliśmy piętrowe torty, następnie małe chlebki
i od dobrych kilku kilka lat te piękne bochny - dodaje Onysek. - Wiadomo rośnie Orkiestra, a z nią nasze chlebowe serce.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?