Papryka konserwowa.
Do wykonania trzech dużych słoików będziemy potrzebowali;
Ok.3 kg papryki, półtora litra wody, jedną szklankę octu, dziesięć łyżek cukru, jedna łyżka soli, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach (ja daję po pięć ziaren) oraz po dwie łyżki oleju na słoik.
Słoiki, nakrętki myjemy i następnie parzymy wrzątkiem.
Wodę z cukrem, solą oraz octem gotujemy tworząc zalewę.
Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w ćwiartki (możliwe mniejsze kawałki) i układamy ciasno w słoikach.
Do słoika wkładamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wlewamy po dwie łyżki oleju.
Całość zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 15 minut.
Buraczki z papryką
6 kg buraków zetrzeć na grube wióry. 1 kg papryki oczyszczonej z nasion oraz 10 średnich cebul pokroić w kostkę.
Paprykę i cebulę posolić i odstawić na pół godziny.
Pół litra wody, półtora szklanki cukru, dwie łyżki soli, pół litra octu, kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz zagotować. Do wrzątku wlać olej.
Buraki wymieszać z papryką i cebulą. Dodać zalewę i ponownie wymieszać. Pasteryzować 15 minut.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?