Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kilka przepisów na jesienne przetwory. W rolach głównych: papryka i burak

Ireneusz Mosiczuk
Ireneusz Mosiczuk
Fot. Ireneusz Mosiczuk
Wprawdzie kończy się już październik, ale i teraz nie jest jeszcze za późno na przygotowanie zimowych zapasów. Możemy zrobić przetwory z buraków, papryki, a i grzyby czekają na swoją kolejkę. W zimowe dni uzupełnią nasze menu.

Papryka konserwowa.

Do wykonania trzech dużych słoików będziemy potrzebowali;

Ok.3 kg papryki, półtora litra wody, jedną szklankę octu, dziesięć łyżek cukru, jedna łyżka soli, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach (ja daję po pięć ziaren) oraz po dwie łyżki oleju na słoik.

Słoiki, nakrętki myjemy i następnie parzymy wrzątkiem.

Wodę z cukrem, solą oraz octem gotujemy tworząc zalewę.

Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w ćwiartki (możliwe mniejsze kawałki) i układamy ciasno w słoikach.

Do słoika wkładamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wlewamy po dwie łyżki oleju.

Całość zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 15 minut.

Buraczki z papryką

6 kg buraków zetrzeć na grube wióry. 1 kg papryki oczyszczonej z nasion oraz 10 średnich cebul pokroić w kostkę.

Paprykę i cebulę posolić i odstawić na pół godziny.

Pół litra wody, półtora szklanki cukru, dwie łyżki soli, pół litra octu, kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz zagotować. Do wrzątku wlać olej.

Buraki wymieszać z papryką i cebulą. Dodać zalewę i ponownie wymieszać. Pasteryzować 15 minut.

Znajdź nas na Google+

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto