Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konfitura z zielonych orzechów włoskich

Redakcja
Barbara Podgórska
Nie tylko znakomite nalewki, czy likiery można nastawiać na zielonych orzechach włoskich. Te niedojrzałe owoce mają jeszcze inne zastosowania.

Dzisiaj przepis na wyjątkowe konfitury, pochodzący z dzieła Maryi Ochorowicz -Monatowej „Uniwersalna książka kucharska”, wydanej na początku XX. wieku. Przyznamy, nie próbowaliśmy, bo nie mamy zamiaru bawić się przez dwa tygodnie z tym specjałem, ale
receptura brzmi nader oryginalnie. By nie rzec: fascynująco!

Orzechy włoskie w konfiturze

"Zebrać włoskie orzechy zanim pokryją się twardą łupiną i łatwo igłą ze skorupki wydobyć się dadzą. Pokrajać je na części, przekłuć w trzech miejscach i włożyć w zimną wodę; w której pozostawić od 12-tu do 14-tu dni. Każdodziennie jednak woda zmienianą być powinna. Sparzyć je następnie dla nabrania białości gotowaną osoloną wodą, wrzucić w zimną wodę i przez noc w niej pozostawić. Wyjąwszy je nazajutrz osuszyć, a rozłożywszy na półmisku oblać rozpuszczonym syropem. Nazajutrz zlać syrop, mocniej go zagotować, a zastudziwszy, oblać nim orzechy. Przez sześć dni tak postępować ulewając syrop, zagotowując go i po wystudzeniu oblewając nim orzechy. Do funta orzechów bierze się na syrop pół funta cukru. Siódmego dnia rozpuściwszy cukier, dolać do niego nieco wody, wyszumować, wrzucić orzechy i zagotować. Ułożyć je w garnczek kamienny, przekładając kawałkami cynamonu i gwoździkami, zawiązać słój pęcherzem i przechowywać w chłodnem miejscu".

Współautor artykułu:

  • Barbara Podgórska
od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto