Kurczak w przyprawach z wyspy Bali jest zdecydowanie jednym z najprostszych, najbardziej charakterystycznych i najszybszych w przygotowaniu dań rodem z rajskiej wyspy. Wystarczy raptem jeden kurczak, garść warzyw, szczypta przypraw oraz wolne niedzielne przedpołudnie. Zapraszam na kolejne, tym razem bardziej niż zwykle wakacyjne danie z Kuchni Indonezji.
Składniki wakacyjnego dania:
- Jeden kurczak
- Cztery duże pomidory
- Łyżka sosu sojowego
- Dwie łyżki brunatnego cukru trzcinowego
- Cztery czerwone papryki
- Jedna duża lub 2 średnie czerwone cebule
- Dziesięć ząbków czosnku
- Imbir
- Pieprz
- Sól
- Olej
Plan misji kuchennej:
- Pociąć kurczaka na małe kawałki – około 10 do 12 kawałków
- Odpowiednio natrzeć solą i pieprzem
- Podsmażyć na patelni w dostatecznej ilości oleju, jednak proces smażenia zakończyć odrobinę przed czasem, ponieważ mięso będzie jeszcze duszone w „zaprawie” z przypraw i warzyw
- Zmielić w blenderze: paprykę, cebulę, czosnek, imbir, pomidory oraz dodać cukier i sos sojowy
- „Prawie podsmażonego” kurczaka wraz z olejem zmieszać z „zaprawą” warzywną i ponownie poddusić na małym ogniu przez kilka minut. Można podsmażać bez przykrywki, jednak wtedy w przypadku nadmiernego odparowywania potrawy sukcesywnie dolewać odrobinę wody.
Danie można podawać z ziemniakami lub jak na Bali - z białym ryżem.
Nie pozostaje już nic innego, jak życzyć Państwu smacznego.
Selamat Makan
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?