Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Żeglarze zaczęli sezon na Trzesiecku. Ruszyły regaty o puchar starosty [zdjęcia]

Żeglarze zaczęli sezon na Trzesiecku. Ruszyły regaty o puchar starosty [zdjęcia]

"Cudze chwalimy swego nie znamy". Oto propozycje na spędzenie majówki w regionie

"Cudze chwalimy swego nie znamy". Oto propozycje na spędzenie majówki w regionie

Polecamy

Wypadek motocyklisty na drodze pod Tarnowem. Kierowca jednośladu został ranny

Wypadek motocyklisty na drodze pod Tarnowem. Kierowca jednośladu został ranny

Dwóch pijanych kierowców straci uprawnienia dzięki spostrzegawczości innych

Dwóch pijanych kierowców straci uprawnienia dzięki spostrzegawczości innych

Działania „prędkość” i nadchodząca majówka na międzychodzkich drogach

Działania „prędkość” i nadchodząca majówka na międzychodzkich drogach