Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"MasterChef Junior" - książka kucharska nie tylko dla dzieci

Weronika Trzeciak
Weronika Trzeciak
okładka
okładka Burda Książki
"MasterChef Junior" to niezwykła książka kucharska Natalii, zwyciężczyni, pierwszej polskiej edycji programu kulinarnego dla dzieci.

Podziwiam ludzi, którzy mają talent do gotowania i pasję. Dlatego bardzo lubię programy kulinarne, w których w szranki stają amatorzy - takie jak: MasterChef czy MasterChef Junior. Bardzo podobały mi się poczynania młodych kucharzy z Australii, w wieku 10-13 lat. Muszę przyznać, że gotujące dzieci zrobiły na mnie duże wrażenie (w ich wieku nie miałam zapału do nauki gotowania i teraz są mizerne efekty). Myślałam, że w Polsce nie ma takich talentów. Kiedy powstała pierwsza polska edycja MasterChefa Juniora, przekonałam się, jak bardzo się myliłam. W dodatku, niedawno ukazała się książka zwyciężczyni tej edycji programu - "MasterChef Junior" i po prostu musiałam ją mieć.

"Master Chef Junior" to wyjątkowa książka kucharska, w której znajdują się przepisy Natalii Paździor, zwyciężczyni pierwszej edycji programu kulinarnego dla dzieci oraz 13 finalistów. Razem jest 46 autorskich przepisów. Publikacja została podzielona na 5 części: Poradnik, Małe co nieco, Konkretnie i zdrowo, Na słodko oraz 13 finalistów.

Jak przyznaje Natalia we wstępie: MasterChef Junior to była najpiękniejsza przygoda w moim życiu, podczas której spotkałam wiele fantastycznych osób. Na początku z całego serca dziękuję Jury - za to, że mnie docenili i dali możliwość pokazania umiejętności. Szefie Michelu, nigdy nie zapomnę naszej dyskusji poza kamerami i wspólnego grania w piłkarzyki. Pani Aniu, swoim uśmiechem rozpromieniła Pani cały plan. Szefie Mateuszu, jest Pan moim wielkim autorytetem. Gdy ktoś pyta mnie, czy zajmę się gotowaniem w przyszłości, to zawsze mówię, że będę taka jak Mateusz Gessler!

Przepisy Natalii oraz pozostałej trzynastki nie są jakieś wyszukane, może poza tandżin z kurczakiem, karmelizowaną cebulką i migdałami. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a niezbędne składniki są dostępne w supermarketach.

Nie tylko mali miłośnicy gotowania znajdą coś dla siebie. Może zainspirować ich np. indycza kontrowersja, czyli pierś z indyka z sosem maślano-winnym, łosoś według przepisu Natalii czy rolada kowala z kurczakiem, pieczarkami i sosem szpinakowym.
Jeśli chodzi o mnie, to na pewno wypróbuję kilka przepisów, m.in. na tartę z kremem z białej czekolady, malinami, miętą i cukrem, fondant z sosem malinowym, i owocami leśnymi, tartę z borówkami i serkiem mascarpone. Tak, zdecydowanie wolę piec ciasta niż gotować.

W książce zamieszczono także wskazówki, m.in. ile cukru mieści się w szklance, jak podzielić kostkę masła czy jak poukładać sztućce na stole. Pokazane zostały także egzotyczne owoce oraz zioła i przyprawy. Dzięki czemu dzieci mają garść niezbędnych informacji w jednym miejscu. Co więcej, książka wzbogacona została pięknymi autorskimi fotografiami potraw, które wyglądają bardzo apetycznie. Aż chce się ich spróbować.

Polecam tę książkę miłośnikom książek kucharskich dla dzieci oraz miłośnikom MasterChefa Juniora.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto