Kawa kokosowa a’la Madura
2011-07-01 06:52:47
Kawa kokosowa jest napojem pochodzącym ze wschodnich rubieży Jawy oraz pobliskiej wyspy Madura. Jak w przypadku wielu magicznych mikstur kawowo-herbacianych na świecie, tak i w tym przypadku zaletą są przypisywane jej właściwości pobudzające. Zapraszam na kolejny napój z wyspiarskiej Indonezji. Dzisiejsza kawa z mlekiem kokosowym korzenie swoje ma gdzieś w okolicach miasta Surabaya oraz wyspy Madura. Podobno drzewiej pijano ją w bogatych arystokratycznych domach wschodniej części stołecznej indonezyjskiej wyspy. Oprócz mocy pobudzającej posiada podobno również właściwości ogólnolecznicze i zwalczające migrenę.
Składniki :
2 łyżki dobrej kawy mielonej
4 cm korzenia imbiru
Trawa cytrynowa ( można się obyć bez niej)
50 ml podgrzanego mleka kokosowego
Cukier brunatny
Przepis :
Zagotować wodę razem z imbirem i trawą cytrynową. Utrzymując przez kilka minut na małym ogniu pozwolić wytrącić się mocy imbiru.
Zalać imbirową wodą kawę i poczekać aż się odpowiednio odparzy.
Dolać mleka kokosowego oraz posłodzić
Życzę miłych chwil z kawą kokosową!
Składniki :
2 łyżki dobrej kawy mielonej
4 cm korzenia imbiru
Trawa cytrynowa ( można się obyć bez niej)
50 ml podgrzanego mleka kokosowego
Cukier brunatny
Przepis :
Zagotować wodę razem z imbirem i trawą cytrynową. Utrzymując przez kilka minut na małym ogniu pozwolić wytrącić się mocy imbiru.
Zalać imbirową wodą kawę i poczekać aż się odpowiednio odparzy.
Dolać mleka kokosowego oraz posłodzić
Życzę miłych chwil z kawą kokosową!