Kuchnia z wyspy Bali. Kurczak w przyprawach po balijsku

2011-06-26 07:14:10

Wyspa Bali słynie przede wszystkim z wakacyjnych klimatów, plaż, surfingu i swej hinduistycznej duchowości. Warto jednak zauważyć, że również balijscy kucharze i restauratorzy piszą swoją smaczna historię. Dzisiaj opowieść o balijskim kurczaku. Kurczak w przyprawach z wyspy Bali jest zdecydowanie jednym z najprostszych, najbardziej charakterystycznych i najszybszych w przygotowaniu dań rodem z rajskiej wyspy. Wystarczy raptem jeden kurczak, garść warzyw, szczypta przypraw oraz wolne niedzielne przedpołudnie. Zapraszam na kolejne, tym razem bardziej niż zwykle wakacyjne danie z Kuchni Indonezji.

Składniki wakacyjnego dania:

- Jeden kurczak
- Cztery duże pomidory
- Łyżka sosu sojowego
- Dwie łyżki brunatnego cukru trzcinowego
- Cztery czerwone papryki
- Jedna duża lub 2 średnie czerwone cebule
- Dziesięć ząbków czosnku
- Imbir
- Pieprz
- Sól
- Olej

Plan misji kuchennej:
- Pociąć kurczaka na małe kawałki – około 10 do 12 kawałków
- Odpowiednio natrzeć solą i pieprzem
- Podsmażyć na patelni w dostatecznej ilości oleju, jednak proces smażenia zakończyć odrobinę przed czasem, ponieważ mięso będzie jeszcze duszone w „zaprawie” z przypraw i warzyw
- Zmielić w blenderze: paprykę, cebulę, czosnek, imbir, pomidory oraz dodać cukier i sos sojowy
- „Prawie podsmażonego” kurczaka wraz z olejem zmieszać z „zaprawą” warzywną i ponownie poddusić na małym ogniu przez kilka minut. Można podsmażać bez przykrywki, jednak wtedy w przypadku nadmiernego odparowywania potrawy sukcesywnie dolewać odrobinę wody.

Danie można podawać z ziemniakami lub jak na Bali - z białym ryżem.

Nie pozostaje już nic innego, jak życzyć Państwu smacznego.

Selamat Makan

Jesteś na profilu Andi Nur Hafsah Śmieszek - stronie mieszkańca miasta Polska. Materiały tutaj publikowane nie są poddawane procesowi moderacji. Naszemiasto.pl nie jest autorem wpisów i nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanej informacji. W przypadku nadużyć prosimy o zgłoszenie strony mieszkańca do weryfikacji tutaj