Zmarł Maciej Kuroń
2008-12-25 19:39:15
25 grudnia, niespodziewanie odszedł znany dziennikarz i publicysta kulinarny. Maciej Kuroń miał zaledwie 48 lat. Przyczyną śmierci była ciężka niewydolność krążenia. Maciej Kuroń urodził się 8 marca 1960 w Warszawie. Był synem Jacka Kuronia, legendarnego założyciela Komitetu Obrony Robotników.
Maciej Kuroń z wykształcenia był historykiem. Ukończył także podyplomowe studia gastronomiczne w Stanach Zjednoczonych. Popularność zyskał dzięki prowadzeniu programów kulinarnych, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród telewidzów i na zawsze zmieniły podejście wielu Polaków do gotowania.
Kuroń był autorem jednej z najwartościowszych pozycji o polskiej kuchni i tradycji pt. "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów".
W latach 80. działał w Niezależnym Zrzeszeniu Studentów. W stanie wojennym za działalność opozycyjną decyzją ministra nauki i szkolnictwa został usunięty z listy studentów UW.
Dziś bardzo źle się poczuł. Rodzina niezwłocznie wezwała karetkę, jednak lekarze bezskutecznie walczyli o jego życie. Maciej Kuroń zmarł z powodu ciężkiej niewydolności krążenia.
Maciej Kuroń z wykształcenia był historykiem. Ukończył także podyplomowe studia gastronomiczne w Stanach Zjednoczonych. Popularność zyskał dzięki prowadzeniu programów kulinarnych, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród telewidzów i na zawsze zmieniły podejście wielu Polaków do gotowania.
Kuroń był autorem jednej z najwartościowszych pozycji o polskiej kuchni i tradycji pt. "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów".
W latach 80. działał w Niezależnym Zrzeszeniu Studentów. W stanie wojennym za działalność opozycyjną decyzją ministra nauki i szkolnictwa został usunięty z listy studentów UW.
Dziś bardzo źle się poczuł. Rodzina niezwłocznie wezwała karetkę, jednak lekarze bezskutecznie walczyli o jego życie. Maciej Kuroń zmarł z powodu ciężkiej niewydolności krążenia.