Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają...
fot. 123rf.com/ lilyrochha

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Zapach i smak

„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.

Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.

Zobacz również

To stanie się hitem internetu. Piłkarz Rakowa wyzywa kibiców [WIDEO]

To stanie się hitem internetu. Piłkarz Rakowa wyzywa kibiców [WIDEO]

Komplet kibiców na derbach GTK Gliwice z MKS-em Dąbrowa Górnicza - ZDJĘCIA

Komplet kibiców na derbach GTK Gliwice z MKS-em Dąbrowa Górnicza - ZDJĘCIA

Polecamy

Przemoc domowa? Pobita 3-letnia dziewczynka trafiła do szpitala w Wejherowie!

Przemoc domowa? Pobita 3-letnia dziewczynka trafiła do szpitala w Wejherowie!

Wniosek o 800 plus wysłany w kwietniu gwarantuje ciągłość wypłat

Wniosek o 800 plus wysłany w kwietniu gwarantuje ciągłość wypłat

Są pieniądze na remont Biblioteki Czartoryskich. Dyrektor MNK: "Wreszcie"

Są pieniądze na remont Biblioteki Czartoryskich. Dyrektor MNK: "Wreszcie"