Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Miodek majowy z mniszka lekarskiego

Redakcja
Mniszek lekarski, zwany popularnie mleczem
Mniszek lekarski, zwany popularnie mleczem Dorota Michalczak
Mniszek lekarski, zwany mleczem, jest rośliną leczniczą. Surowe liście dodajemy do sałatek, a ze złotożółtych kwiatów robimy wywar, do którego dodajemy cukier i w ten sposób otrzymujemy syrop o smaku i konsystencji zbliżonej do miodu.

Miodek majowy z mniszka lekarskiego.

składniki:
około 500 sztuk kwiatków,
1 kg cukru,
1 litr wody,
1 cytryna

Zbieramy z łąki 500 kwiatków, które po powrocie do domu rozkładamy na białym papierze żeby pozbyć się niechcianych lokatorów, którzy zamieszkują roślinę. Do kwiatów dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Zalewamy litrem wody i gotujemy 30 minut. Całość odstawiamy na dobę.

Ugotowane kwiaty przecedzamy przez sitko lub mocno wyciskamy. Całość dodatkowo jeszcze przelewamy przez gazę w celu uzyskania większej klarowności. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy półtorej godziny często mieszając. Ponownie pozostawiamy na dobę.

Następnego dnia nasz miodek zagotowujemy i gorący wlewamy do słoiczków. Zakręciwszy odwracamy je do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.

Gotowe. Smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto