Niebywałą zaletą Brownies jest fakt, iż przygotowanie jest bardzo proste, pieczenie trwa zaledwie 20 minut, a ze wszystkimi czynnościami uporamy się w niespełna godzinę. Deser podawać możemy w przeróżnych formach: klasycznej (pokrojone na kostki ciasto), w postaci torcików lub tortu (przekrojone i przełożone bitą śmietaną lub kremem), czy chociażby jako proponowane przeze mnie muffiny.
Składniki:
200 gram gorzkiej czekolady
100 gram białej czekolady
200 gram masła (margaryny)
200 gram orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
240 gram mąki pszennej
340 gram cukru
4 jajka
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiamy na 200 st.
C. Topimy czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), po czym przystępujemy do topienia tłuszczu. Czekamy, aż oba składniki nieco ostygną.
2. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy masło i czekoladę (małymi porcjami)
3. Siekamy orzechy i dodajemy je do masy.
4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko i ostrożnie dodajemy do masy (uwaga na grudki)
5. Gotową masę przekładamy do papierowych foremek. Co prawda, nie ma tego w przepisie, ale ja tuż przed pieczeniem wtykam w każdą muffinkę kostkę białej czekolady. Pieczemy około 20 minut.
6. Gotowe muffinki można polać czekoladą, a następnie posypać orzechami.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?