Na czym smażyć? 7 najlepszych olejów do smażenia, grillowania i pieczenia

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Nawet najzdrowsza dieta uwzględnia czasem dania przygotowane na patelni, ponieważ proces smażenia nadaje jedzeniu pożądane cechy, takie jak chrupkość czy atrakcyjny wygląd, smak i zapach. 

Smażenie nie musi być jednak tak niezdrowe, jak się uważa – wystarczy wybierać odpowiednie rodzaje tłuszczów i ich nie przegrzewać! 

Wyjaśniamy, które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu, a także grilla. 

Sprawdź, na czym smażyć! 

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Nawet najzdrowsza dieta uwzględnia czasem dania przygotowane na patelni, ponieważ proces smażenia nadaje jedzeniu pożądane cechy, takie jak chrupkość czy atrakcyjny wygląd, smak i zapach. Smażenie nie musi być jednak tak niezdrowe, jak się uważa – wystarczy wybierać odpowiednie rodzaje tłuszczów i ich nie przegrzewać! Wyjaśniamy, które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu, a także grilla. Sprawdź, na czym smażyć! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. benaung/123RF
Dania z patelni nie muszą być niezdrowe! Wiele zależy od sposobu ich przygotowania, w tym również od wyboru oleju i zastosowanej temperatury. Wśród tych używanych w kuchni do intensywnego podgrzewania nadaje się tylko kilka rodzajów – sprawdź, który olej jest najlepszy do smażenia – a także pieczenia na grillu!

Smażenie nie musi być takie niezdrowe! Warunkiem jest jednak przeprowadzenie go w odpowiedni sposób. Ponieważ taka metoda obróbki wiąże się z działaniem wysokiej temperatury, trwa krócej niż zastosowanie innych metod kulinarnych – dzięki temu na patelni może dojść nawet do mniejszych strat witamin niż np. podczas gotowania w dużej ilości wody.

Podczas smażenia na powierzchni produktów tworzy się chrupiąca skórka, przez co temperatura wewnątrz kawałków jedzenia jest niższa niż na powierzchni. Zastosowanie odpowiednio wysokiej temperatury, czyli dobre rozgrzanie oleju, pozwala zminimalizować ilość tłuszczu wchłanianą przez produkty, która wynosi zwykle kilka procent ich masy.

Temperatura smażenia nie powinna być też zbyt wysoka: każdy rodzaj oleju charakteryzuje się inną temperaturą maksymalną, powyżej której zaczyna się rozkładać do szkodliwych związków – to tzw. punkt dymienia. Dlatego niektórych tłuszczów nie można używać do smażenia, natomiast inne znakomicie się do tego nadają. Są nawet takie, które wzbogacają danie w cenne prozdrowotne składniki!

Sprawdź, które z dostępnych w sklepach olejów najlepiej nadają się do smażenia na patelni i w głębokim tłuszczu, a także do pieczenia w wysokiej temperaturze – w tym na grillu!

ZOBACZ: Jak powstają oleje tłoczone na zimno?

Wideo

Materiał oryginalny: Na czym smażyć? 7 najlepszych olejów do smażenia, grillowania i pieczenia - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Co za bzdury ! Autor nie ma pojęcia o tłuszczach i smażeniu.
Dodaj ogłoszenie