Najciekawsze sałatki na grilla. Zobacz, 10 przepisów na zdrowe, lekkie i pyszne sałatki do grillowanych dań

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znajduje się wiele przepisów na lekkie sałatki na grilla. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia proponowanych dań.
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” znajduje się wiele przepisów na lekkie sałatki na grilla. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć zdjęcia proponowanych dań. materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Sałatka na grilla, imprezę w domu czy plenerze podczas majówki nie musi być nudna. Warto na nią postawić nie tylko ze względu na zdrowie, ale też ciekawe urozmaicenie grillowego, ciężkostrawnego menu. Można poeksperymentować z dodatkiem mięsa, kaszy lub owoców. Mamy dla was 10 najciekawszych przepisów z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe”. Sprawdźcie, jak zrobić sałatki do grilla - wegetariańskie, z mięsem, rybą, owocami morza, makaronem czy kaszą.

W skrócie

Najciekawsze sałatki na grilla i nie tylko

Sezon grillowy 2022 trwa w najlepsze. Z tej okazji warto pomyśleć o przepisach na pyszną karkówkę czy piersi z kurczaka, ale też o lekkich i zdrowych dodatkach.

„Sałatki. Zdrowe i kolorowe”, najnowsza publikacja wydawnictwa Buchmann, to opracowanie zbiorowe zawierające przepisy na cały rok. Znajdziemy tu ciekawe propozycje na sałatki, które świetnie sprawdzą się do dań z grilla i na imprezę, również w plenerze. Mamy przepisy wegetariańskie, ale też z mięsem, rybami, owocami morza, makaronem, kaszą, ryżem oraz lekkie, owocowe. We wstępie do książki zostały też opisane przydatne zasady przechowywania warzyw, aby jak najdłużej cieszyć się ich świeżością.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia sałatek

Przepisy na sałatki na grilla wegetariańskie
Sałatki dla wegetarian najczęściej zawierają warzywa strączkowe, warzywa korzeniowe, orzechy i owoce. Słony smak uzyskiwany jest przez dodatek czarnych oliwek lub sera feta.

1. Sałatka z pomidorkami, awokado i czerwoną kapustą - przepis

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 8 pomidorków cherry
  • 6 dużych rzodkiewek (opcjonalnie biała rzodkiew)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • pestki z 1 / 2 granatu
  • 1 / 2 puszki zielonego groszku (opcjonalnie kukurydza)
  • 1 / 2 limonki
  • garść kiełków słonecznika (lub brokułów, fasoli mung - według gustu)
  • dowolne świeże zioła do dekoracji
  • odrobina czarnego sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Komosę wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 12 minut, następnie odsączyć na sitku, ostudzić.
  2. Kapustę sparzyć – włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odsączyć po 30 sekundach.
  3. Ogórek ze skórką pokroić w plasterki, cebulę w krążki, pomidorki w ćwiartki.
  4. Z rzodkiewek usunąć czerwoną skórkę i pokroić w plasterki same białe środki.
  5. Obrane połówki awokado pokroić w grube słupki, ale trzymać je razem tak, by owoc zachował swój kształt.
  6. Groszek (lub kukurydzę) odsączyć na sitku z zalewy, następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć.
  7. Na półmisku ułożyć składniki grupami: pomidorki, ogórki, rzodkiewki, komosę, kapustę, pestki granatu itd. – cały urok tej sałatki polega na tym, że podaje się ją niewymieszaną, stworzywszy własną fantazyjną kompozycję kolorystyczną.
  8. Posypać danie kiełkami i odrobiną czarnego sezamu, udekorować ziołami: listkami bazylii lub mięty, gałązką koperku lub świeżego rozmarynu.
  9. Dodać pokrojoną na ćwiartki limonkę – przed podaniem można skropić warzywa wyciśniętym z niej sokiem.

2. Sałatka z kapusty i marchewki z sosem majonezowym - przepis

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 1/2 białej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 15 g majonezu
  • 5 g musztardy
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkować i sparzyć – włożyć do miski i zalać wrzącą wodą, po 30 sekundach odsączyć.
  2. Marchew obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki julienne.
  3. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka. Z natki oderwać same listki (nie szatkować).
  4. Zrobić sos – majonez połączyć z musztardą i oliwą, dobrze wymieszać.
  5. Pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać przyprawy i sos, całość wymieszać i posypać natką.

Przepisy na sałatki z mięsem
W książce „Sałatki. Zdrowe i kolorowe” proponowane są również przepisy na sałatki z dodatkiem kurczaka, wieprzowiny i boczku. Miłośnicy dań mięsnych znajdą sporo receptur na pożywne danie. Taka sałatka przyda się na piknik, majówkę w plenerze, ale też na lunch do pracy.

3. Sałatka z kurczaka z kukurydzą i ananasem - przepis

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę i upiec albo usmażyć na patelni zwykłej lub grillowej, ostudzić.
  2. Ananas odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  3. Kukurydzę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
  4. Natkę drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dobrze wymieszać.

4. Sałatka z ziemniaków i boczku z rukolą - przepis

Składniki:

  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 duże ziemniaki lub 3 małe
  • 1 garść rukoli
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • ulubione przyprawy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni, by się zrumienił.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i gotować w osolonej wodzie 15 minut.
  3. Odsączyć, wyłożyć na patelnię i podsmażyć na niedużej ilości oleju, ostudzić.
  4. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  5. Do miski włożyć rukolę, cebulę, ziemniaki i boczek, dodać przyprawy i wymieszać.
  6. Całość skropić oliwą z oliwek.

5. Sałatka z jajek w sałacie z boczkiem i kozim serem - przepis

Składniki:

  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 1/2 główki sałaty strzępiastej
  • 2 łyżki tartego koziego sera twardego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni na chrupko.
  2. Jajka ugotować na twardo – gotować nie dłużej niż 10 minut.
  3. Po tym czasie zdjąć je z ognia, odlać wrzątek i zalać zimną wodą.
  4. Gdy ostygną, obrać i pokroić wzdłuż na pół.
  5. Na talerzu rozłożyć liście sałaty, ułożyć na nich połówki jajek, posypać boczkiem i serem, skropić oliwą.

Sałatki na grilla z rybami i owocami morza
Sałatki z dodatkiem tuńczyka, łososia lub krewetek to wyśmienite źródło białka. Ryby i owoce morza to także składnik szybkich i zdrowych sałatek. Wyśmienicie smakują z sałatą, szpinakiem i pomidorami.

6. Sałatka z tuńczyka w sałacie z fasolą borlotti - przepis

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g)
  • 1 opakowanie miksu sałat z czerwoną sałatą
  • 1/2 puszki fasoli borlotti
  • 8 pomidorków cherry
  • ulubione przyprawy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
  2. Fasolę wyłożyć na sitko, odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć.
  3. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół.
  4. Do miski włożyć sałatę, tuńczyka, fasolę i pomidorki, dodać przyprawy i lekko wymieszać. Sałatkę polać oliwą.

7. Sałatka z łososia wędzonego z rukolą, roszponką i pomidorami - przepis

Składniki:

  1. 150 g wędzonego łososia
  2. 1 garść rukoli
  3. 1 garść roszponki
  4. 2 liście czerwonej sałaty strzępiastej
  5. 4 pomidorki cherry
  6. 1/2 awokado
  7. ulubione przyprawy
  8. 1 łyżka oliwy z oliwek
  9. ocet balsamiczny
  10. biały i czarny sezam do posypania

Przygotowanie:

  1. Płaty łososia podzielić na mniejsze kawałki. Połówkę awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Pomidorki przekroić na pół. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki.
  3. Do miski włożyć rukolę, roszponkę, sałatę, łososia, pomidorki i awokado, dodać przyprawy i wymieszać.
  4. Sałatkę posypać sezamem i polać oliwą, można też dodać kilka kropel octu balsamicznego.

8. Sałatka z krewetek z rukolą, szpinakiem i awokado - przepis

Składniki:

  • 200 g mrożonych krewetek koktajlowych, obranych i oczyszczonych
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść liści szpinaku baby
  • 1/2 awokado
  • 1/2 limonki
  • 2 liście czerwonej sałaty
  • kilka gałązek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Krewetki włożyć do miski z letnią wodą, rozmrozić, następnie opłukać i osuszyć.
  2. Czosnek drobno posiekać i smażyć na rozgrzanym maśle przez pół minuty.
  3. Po tym czasie dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, mieszając, tak by usmażyły się z każdej strony.
  4. Dodać sok z cytryny, zmniejszyć ogień do średniego i smażyć jeszcze minutę, wciąż mieszając.
  5. Zestawić z ognia i ostudzić.
  6. Obraną połówkę awokado przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki.
  7. Sałatę porwać na małe kawałki.
  8. Koperku nie siekać, tylko podzielić gałązki na mniejsze części.
  9. Do miski włożyć rukolę, szpinak, sałatę, awokado, krewetki i koperek, wymieszać.
  10. Sałatkę udekorować cząstkami limonki.

Sałatka do grilla - z makaronem, kaszą i ryżem

9. Sałatka na grilla z makaronem, bakłażanem, cukinią i fetą - przepis

Składniki:

  • 130 g makaronu rurki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 6 pomidorków cherry
  • 1/2 żółtej papryki
  • 100 g sera feta
  • ulubione przyprawy
  • sól
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wystudzić.
  2. Bakłażan umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z listkami, pokroić w grubą kostkę.
  3. Następnie obficie go posolić, wyłożyć na durszlak i zostawić na ok. 30 minut, aż puści sok – w ten sposób pozbywamy się nadmiaru wilgoci i gorzkiego smaku.
  4. Po tym czasie dokładnie wypłukać bakłażan pod zimną bieżącą wodą.
  5. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  6. Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3–4 minuty.
  7. Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę na 3-centymetrowe paski. Ser feta pokruszyć.
  8. Do miski włożyć makaron, ostudzony bakłażan, cukinię, pomidorki i paprykę, dodać przyprawy, wymieszać.
  9. Sałatkę posypać fetą i udekorować listkami bazylii.


Sałatka na grilla - owocowa

Sałatki z owoców to także świetny dodatek do dań z grilla. Orzeźwiający, słodki smak znakomicie komponuje się z pieczonym mięsem. W tym przypadku przepis na sałatkę łączy ze sobą słodki i słony smak, z delikatnym aromatem mięty. Wspaniały przepis na piknik w gronie znajomych, rodzinnego grilla lub letni obiad w upalne dni.

10. Sałatka z arbuza z fetą, miętą i rukolą - przepis

Składniki:

  • 1/4 arbuza bez pestek
  • 1/4 melona
  • 100 g sera feta
  • garść borówek amerykańskich
  • duża garść listków mięty
  • garść kiełków słonecznika (lub brokułów – według gustu)
  • kilka listków rukoli do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Miętę posiekać.
  2. Fetę pokruszyć.
  3. Arbuz i melon pokroić w kostkę, włożyć do miski lub głębokiego talerza, dodać miętę, wymieszać.
  4. Całość posypać borówkami, serem feta i kiełkami, udekorować listkami rukoli i kilkoma całymi listkami mięty.

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

kup najtaniej

ceneo

Niacyna B3 w leczeniu

34,81 zł

kup najtaniej

ceneo

103 ciasta siostry anastazji

20,48 zł

kup najtaniej

ceneo

Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku

38,80 zł

kup najtaniej

ceneo

Zrób formę z Fit przepisy od baletnicy

32,98 zł

kup najtaniej

ceneo

Buła i przyjaciele

44,21 zł

kup najtaniej

ceneo

Chleb. Domowa piekarnia

32,98 zł

kup najtaniej

ceneo

Moje wypieki na cztery pory roku

27,99 zł

kup najtaniej

ceneo

Ziemniak. Wyznanie miłości

33,26 zł

kup najtaniej

ceneo

Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento

33,71 zł

kup najtaniej

ceneo

Jemy zdrowo

36,29 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Najciekawsze sałatki na grilla. Zobacz, 10 przepisów na zdrowe, lekkie i pyszne sałatki do grillowanych dań - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie