Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Łasku
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków polega na tym, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania trzeba pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Łasku. Warto wspomnieć, że wpisano ten rodzaj pizzy w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska to puszysty, wyrośnięty placek. Pierwotnie był to posiłek uwielbiany przez robotników. Zazwyczaj nie zawiera sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Posiada takie dodatki, jak: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, w których pizzeriach w Łasku jest serwowana.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Łasku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Łasku
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Gdzie powstała pizza?
Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. W tamtych czasach otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził pizzę na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Bardzo spodobała się królowej i zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego dania ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Łasku. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?