MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi,...
fot. Wibowo Djatmiko/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Tempeh

Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi, które dzięki działalności grzyba Rhizopus oligosporus zyskują zwartą konsystencję, przez co można je przyrządzać jak mięso. Są też bogate w witaminy z grupy B i dobrze przyswajalne składniki mineralne, uwolnione w procesie fermentacji z kompleksów błonnikowych. Pochodzący z Indonezji tempeh zawiera tyle białka, co chude mięso, i spożywany w postaci surowej wspomaga korzystną mikroflorę jelitową, m.in. bakterie rodzaju Bifidobacterium. Dostępne są też podobne produkty zawierające dodatek innych nasion roślin strączkowych, np. cieciorki czy fasoli, albo zawierający wyłącznie te składniki.

Zobacz również

Nie bądź zombi, narkotyki wpuszczają cię w Matrix systemu

Nie bądź zombi, narkotyki wpuszczają cię w Matrix systemu

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Polecamy

W środę zaleje nas fala upału. W Krakowie nawet 33 stopnie! Jak się chronić?

W środę zaleje nas fala upału. W Krakowie nawet 33 stopnie! Jak się chronić?

Spór o drzewa w Biskupinie: "Nie pozwolimy na wycinkę pięknej alei klonów"

Spór o drzewa w Biskupinie: "Nie pozwolimy na wycinkę pięknej alei klonów"

Opolanie poszukiwani przez policję za kradzieże z włamaniem i wymuszenie rozbójnicze

Opolanie poszukiwani przez policję za kradzieże z włamaniem i wymuszenie rozbójnicze