MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem...
fot. Anna Bizoń/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Żur i zakwas na chleb

Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem pieczywa, choć coraz bardziej poszukiwanym. Na jego bazie produkuje się też roztwór do przygotowania żuru. To nic innego, jak ziarna zbóż fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które nie tylko zapewniają lepszą strukturę wypieków, ich spulchnienie i dłuższą trwałość, ale też rozkładają nieprzyswajalne kompleksy związków mineralnych z fitynianami, zwiększając ich przyswajalność. Choć w pieczywie żytnim czy żurku spożywamy nieaktywne mikroby, dzięki zawartości kwasu mlekowego wpływającego korzystnie na układ pokarmowy i dostępności składników odżywczych są to polecane elementy codziennej diety.

Zobacz również

Na ich oczach rodzą się mamy. Położne z Inowrocławia opowiadają o swojej pracy

NOWE
Na ich oczach rodzą się mamy. Położne z Inowrocławia opowiadają o swojej pracy

Oto najlepsze wydarzenia weekendu w Krakowie. Będzie się działo!

NOWE
Oto najlepsze wydarzenia weekendu w Krakowie. Będzie się działo!

Polecamy

Zastrzelił go nocą w szopie. Prokuratura zdradza kulisy zabójstwa w Brunowie

NOWE
Zastrzelił go nocą w szopie. Prokuratura zdradza kulisy zabójstwa w Brunowie

20-letnia mieszkanka Lęborka była nietrzeźwa i bez uprawnień. Wjechała w słup na DK6

NOWE
20-letnia mieszkanka Lęborka była nietrzeźwa i bez uprawnień. Wjechała w słup na DK6

Wiadomo ile będzie zarabiał prezydent Kalisza

Wiadomo ile będzie zarabiał prezydent Kalisza