Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest...

Nie popełnij gafy na wakacjach - sprawdź, jak wymawiać nazwy zagranicznych potraw

Anchois [ąszła]

Anchois to francuskie określenie sardeli europejskiej. Jest to nieduża, bardzo tłusta ryba o ostrym zapachu i smaku. Serwuje się ją często na pizzy lub w makaronach, dodaje do oliwek, a także spożywa w wersji wędzonej, suszonej lub w postaci przetworów: filetów, koreczków i past. W różnych krajach anchois jest różnie podawane, a także różnie nazywane - język angielski wprowadził własną pisownię: anchovies. Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Zobacz również

Tak oceniliśmy piłkarzy Arki za mecz z Zagłębiem. Kobacki dał zwycięstwo

Tak oceniliśmy piłkarzy Arki za mecz z Zagłębiem. Kobacki dał zwycięstwo

Wrocławska Amazonka, czyli nowa trasa kajakowa z Kątów Wrocławskich do Wrocławia!

Wrocławska Amazonka, czyli nowa trasa kajakowa z Kątów Wrocławskich do Wrocławia!

Polecamy

Policja szuka mężczyzny, który zniszczył drzwi stacji benzynowej

Policja szuka mężczyzny, który zniszczył drzwi stacji benzynowej

Buddyzm we współczesnym świecie. Wykład D. Wysockiego w bibliotece UKW w Bydgoszczy

Buddyzm we współczesnym świecie. Wykład D. Wysockiego w bibliotece UKW w Bydgoszczy

Dawaj na dizajn czyli pogadajmy o designie w Bydgoszczy

Dawaj na dizajn czyli pogadajmy o designie w Bydgoszczy