Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Ważne informacje dla kibiców przed meczem Industria - SC Magdeburg w Hali Legionów

Ważne informacje dla kibiców przed meczem Industria - SC Magdeburg w Hali Legionów

Milik bohaterem Juventusu. Dał awans do finału Pucharu Włoch

Milik bohaterem Juventusu. Dał awans do finału Pucharu Włoch

Polecamy

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

Gdzie można samodzielnie naprawiać samochód? Uwaga na mandaty

Gdzie można samodzielnie naprawiać samochód? Uwaga na mandaty