Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niebo w gębie! Gęsta, gorąca, aksamitna czekolada

Ewa Naukowicz
Ewa Naukowicz
Czekolada na gorąco
Czekolada na gorąco Ewa Naukowicz-Wójcik
"Przyszłam na świat, by korzystać z życia i jego darów, a czekolada jest jednym z najbardziej kuszących" - pisała w swej książce Francuzka, Jeanne Bourin.

Czy Was także urzeka jej cudowny smak, kuszący aromat i aksamitna konsystencja? Czy świadomość, że w domu czeka na Was ta słodka przyjemność, sprawia, że przyspieszacie kroku, a świat staje się piękniejszy? Czy w zimowe, chłodne wieczory marzycie o filiżance gęstej, gorącej czekolady? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was.

Składniki :
- tabliczka gorzkiej czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 szklanki mleka
- duże opakowanie (330 gram) gęstej śmietany
- 3-5 łyżek ciemnego kakao
- 3-5 łyżek cukru

Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy, wrzucamy do garnka i ostrożnie rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mleko, kakao, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Teraz małymi porcjami dodajemy śmietanę, cały czas mieszając prawie gotową już czekoladę. Gdy wszystkie składniki połączą się w smakowitą, płynną, choć bardzo gęstą czekoladę, zostawiamy ją jeszcze na ogniu 2-3 minuty, a następnie przelewamy do filiżanek. Niebo w gębie gwarantowane. Na zdrowie.
Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto