Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Kibicuj Industrii Kielce w Płocku. Klub organizuje wyjazd na mecz z Orlenem Wisłą

Kibicuj Industrii Kielce w Płocku. Klub organizuje wyjazd na mecz z Orlenem Wisłą

Stepun i Korsak powalczą o medal w igrzyskach w Paryżu!

Stepun i Korsak powalczą o medal w igrzyskach w Paryżu!

Polecamy

Procesja na Skałkę, Juwenalia i Noc Muzeów. Zmiany w komunikacji miejskiej

NOWE
Procesja na Skałkę, Juwenalia i Noc Muzeów. Zmiany w komunikacji miejskiej

Wiosenny Wymienialnik w Katowicach

Wiosenny Wymienialnik w Katowicach

Starosta inowrocławski, wicestarosta i grupa radnych chcą opuścić szeregi PO

NOWE FAKTY
Starosta inowrocławski, wicestarosta i grupa radnych chcą opuścić szeregi PO