Na skróty
Ogórki małosolne, zalewa i przyprawy
Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:
- kopru, najlepiej z kwiatostanem,
- korzenia chrzanu,
- czosnku,
- liści laurowych.
Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę.
Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy. Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.
Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne
Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.
Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.
Ogórki małosolne zawierają:
- witaminy z grupy B,
- witaminy C, A, K, E,
- acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
- bakterie probiotyczne,
- kwas mlekowy,
- wapń,
- potas,
- magnez.
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych
Przy przygotowywaniu ogórków małosolnych niestety często zdarza się popełnić kilka błędów. Nasze ogórki mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne.
Podpowiadamy, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych. Zobacz w galerii. Kliknij w przycisk:
Ogórki małosolne - przepis
(czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny)
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- ok.3 l wody,
- 3 łyżki soli,
- korzeń chrzanu ok. 10 cm,
- 6 ząbków czosnków,
- pęczek kwiatostanu kopru,
- 2 liście laurowe.

Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno zielonych i przerośniętych. Lepiej wybrać ogórki gruntowe, z jasno-zielonym odcieniem, nawet z nieco żółtymi plamkami. zdjęcie ilustracyjne/123rf
Jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku?
- Przygotowanie ogórków zacznij od umycia i wyparzenia słoika.
- Ogórki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na ok. 3 godziny.
- Obierz korzeń chrzanu i pokrój go w słupki.
- Przepłucz czosnek i gałązki kopru.
- Odcedź ogórki, możesz odrobinę odciąć ich końce.
- W naczyniu ułóż część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to część ogórków.
- Gdy wszystkie przyprawy i ogórki będą w naczyniu przygotuj zalewę: we wrzącej wodzie rozpuść sól, wymieszaj, przestudź i zalej ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
- Zakręć słoik lub przykryj talerzem i odstaw.
- Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?