12 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Sukces w wieku 52 lat
Z wykształcenia aptekarz, przez całe...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/4a/04/5cf7d01ce717d_o_large.jpg)
fot. po lewej: Flickr/Dat Nguyen/CC BY 2.0 | po prawej: domena publiczna
Oni odnieśli sukces mimo późnego debiutu. Dziś są znani na całym świecie
Henri Nestlé, Nestlé
Sukces w wieku 52 lat Z wykształcenia aptekarz, przez całe życie pracował nad nowymi patentami. W 1867 roku stworzył mleko w proszku, a następnie skondensowane, które miało zastępować mleko matki. Proces kondensacji opatentowany przez Nestlé wykorzystał cukiernik Daniel Peter w produkcji mlecznej czekolady. Po 7 latach współpracy panowie zostali partnerami, zaś po kolejnych czterech zarejestrowali firmę Nestlé. Henri Nestlé (10.08.1814 - 7.08.1890) – niemiecki aptekarz i założyciel jednej z największych korporacji zajmującej się przetwarzaniem, obróbką i produkcją żywności - Nestlé.