Sukces warszawskich resturacji
Dwa lokale z placu Bankowego1 znalazły się w gronie najlepszych polskich lokali: Otto Pompieri i Der Elefant. Pierwsza z nich została zwycięzcą w kategorii „Restauracje z obsługą kelnerską działającą indywidualnie”. Jury, pisząc uzasadnienie, zwróciło uwagę m.in, że "Live cooking połączony z dobrym smakiem szefa kuchni stanowi całość, dla której zawsze z chęcią zaglądam do tej restauracji”.
Na wyróżnienie zasłużyła też leżąca po sąsiedzku restauracja Der Elefant. Uznano ją za posiadającą najlepsze menu - To chyba ulubione dziecko restauratora Artura Jarczyńskiego. A dla mnie – restauracja z najlepszym menu w stolicy. Co tutaj znaczy Fishmarket – musicie sami zobaczyć - napisał w uzasadnieniu jeden z jurorów. Nagrody przyznawane są przez Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum działające w Polsce od 16 lat. - Spośród zgłoszeń komisja konkursowa złożona z prelegentów i panelistów Food Business Forum wybiera finalistów konkursu, a następnie zwycięzców poszczególnych kategorii - czytamy na stronie internetowej organizatorów konkursu. Nagrody przyznawane są w następujących kategoriach:
- A. Debiut konceptu gastronomicznego (od 10.2018)
- B. Nowatorska strategia marketingowa
- C. Efektywny rozwój marki
- D. Najciekawszy wystrój / design
- E. Koncept street food / food truck
- F. Fast-food
- G. Wydarzenie kulinarne roku (od 10.2018)
- H. Kawiarnia – Bistro
- I. Restauracja hotelowa
- J. Restauracja bez obsługi kelnerskiej
- K. Restauracja z obsługą kelnerską działająca w sieci
- L. Restauracja z obsługą kelnerską działająca indywidualnie
- M. Restauracja – kuchnia wegetariańska / wegańska
- N. Restauracja – tradycyjna kuchnia polska
- O. Restauracja – tradycyjne kuchnie świata
- P. Najlepsze menu
- Q. Koncept społecznie odpowiedzialny (CSR) – pod patronatem ZP HoReCa
- R. Koncept przyjazny środowisku – pod patronatem ZP HoReCa
Obie wyróżnione restauracje znajdują się w zabytkowym, odnowionym kilka lat temu budynku placu Bankowego 1. Der Elefant oraz Otto Pompieri należy do Artura Jarczyńskiego, restauratora z 25 stażem. W finale konkursu Food Business Awards weszły także inne lokale restauratora: Jeff`s - w kategorii Restauracja z Obsługą Kelnerską, Podwale 25 Kompania Piwna - w kategorii Tradycyjna Kuchnia Polska oraz Shipudei Berek - w kategorii Tradycyjne Kuchnie Świata oraz Najlepsze Menu.
POLECAMY TEŻ:
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?