Perfekcyjny i puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi. Znamy świetny trik na udany biszkopt

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Jaki jest sekret udanego, wyrośniętego i puszystego biszkoptu? Odpowiedzią jest ocet.
Jaki jest sekret udanego, wyrośniętego i puszystego biszkoptu? Odpowiedzią jest ocet. Katarzyna Puczyńska
Chcesz zrobić idealny, wyrośnięty i puszysty biszkopt? To łatwiejsze niż myślisz. Wystarczy, że zastosujesz nasz prosty trik - dodaj do ciasta ocet. Ten nieoczywisty składnik może zdziałać cuda. Sprawdź, jak zrobić perfekcyjny biszkopt, który zawsze wychodzi.

Spis treści

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu, jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu.

Przy pieczeniu biszkoptu pamiętaj, by ubić białka na sztywno, użyć tylko takiej ilości mąki, jaka jest w przepisie i piec biszkopt w blaszce niewysmarowanej tłuszczem, wyłożonej jedynie papierem do pieczenia. Niestety zdarza się, że mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet - ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.

Wymieszaj ocet z żółtkami i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę i dodawaj porcjami do ubitych białek. Nie musisz się martwić o smak wypieku, ocet nie będzie w ogóle wyczuwalny, a jedynie sprawi, że ciasto podniesie się przy pieczeniu i będzie równo rosło.

Przepis na udany biszkopt

czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie 45 minut
poziom trudności: średni

Biszkopt jest podstawą wyśmienitych tortów. Najlepiej kroić go na blaty po dobrym wystudzeniu lub nawet na drugi dzień po upieczeniu ciasta.
Biszkopt jest podstawą wyśmienitych tortów. Najlepiej kroić go na blaty po dobrym wystudzeniu lub nawet na drugi dzień po upieczeniu ciasta. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 5 jajek,
  • około 200 g cukru (niepełna szklanka),
  • około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu.

Przygotowanie biszkoptu

  1. Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Taką masek dodaj do ubitych białek.
  4. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  5. Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku na 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut

.

Ciasta na biszkopcie

Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, cytrynową herbatą i przełożyć kremem. Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować sobie np.:

Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej dietetycznych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów. Dobrze upieczony biszkopt to podstawa domowej szarlotki królewskiej. Biszkopt można też przełożyć nadzieniem z rogali świętomarcińskich.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Perfekcyjny i puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi. Znamy świetny trik na udany biszkopt - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie