Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pigwowiec japoński - krzew ciernisty. Przepis na nalewkę, konfiturę...

Redakcja
Pigwowiec japoński. Owoce pigwowca przypominają kształtem i wielkością małe jabłka.
Pigwowiec japoński. Owoce pigwowca przypominają kształtem i wielkością małe jabłka. Dorota Michalczak
Pigwowiec japoński jest ciernistym krzewem osiągającym wysokość, w zależności od gatunku 1 - 2 m. Owoce pigwowca przypominają kształtem i wielkością małe jabłka, nadające się na przetwory

Od wielu lat mam na działce posadzony pigwowiec japoński, wyłącznie jako krzew ozdobny. Kwiaty pigwowca są duże lub średniej wielkości, bardzo atrakcyne zwłaszcza ze względu na wczesną porę kwitnienia - od kwietnia. Czasami też powtarzają kwitnienie jesienią - wtedy kwiaty występują równocześnie z owocami.

Owoce zawsze pozostawały na krzewie, nie zastanawiałam sie nad tym, że można by je wykorzystać na przetwory. W tym roku mój pigwowiec bardzo obficie zaowocował. Nie można jednak ich zjeść na surowo, ponieważ są zbyt twarde i kwaśne.

Dotarłam do wielu ciekawych przepisów . Postanowiłam z nich skorzystać i zatrzymać te owoce w słoikach.

Konfitura
Składniki:
owoce pigwowca (lekko przemrożone) 1 kg
cukier 60 dkg

Owoce umyć, odsączyć, pokroić (ze skórką) w cieniutkie plasterki, wrzucić do garnka o grubym dnie, wsypać cukier, wymieszać, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć do miękkości na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gorącą masą napełniać wyparzone słoiki, zakręcić je i pasteryzować około 20-25 minut. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Używać zamiast cytryny do herbaty i jako dodatku do słodkich ciast.

Nalewka z pigwowca
Składniki:
1 kg owoców pigwy
1 litr wódki lub spirytusu
1/2 litra miodu lipowego
laska wanilii
sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
-ilość składników zależy od tego ile chcemy miec pigwówki, ja robiłam z 5 kg owoców 3 l spirytusu + 2 l wody do uzupełnienia (ile owoców, tyle alkoholu), aby nie było za mocne, ale oczywiście można nie uzupełniać lub zrobić tylko z wódką;
-umyć owoce, przekroić na pół, zalać alkoholem dodać miód, wanilie i sok z pomarańczy - szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce;
- przez najbliższe dwa tygodnie wstrząsać, żeby miód się zmieszał z alkoholem - po 2 miesiącach można już pić.

Nalewka jest rewelacyjna - wspaniale rozgrzewa w zimowe wieczory.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zbaszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto