8 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/70/82/5b3b63e6bc67e_o_large.jpg)
Polski fast food czy fast food z Polski? Pamiętacie te kultowe smaki sprzed lat? Skąd się wzięły?
Kebab
W Polsce pod nazwą kebab kryje się zazwyczaj döner kebap (w jęz. tureckim oznacza to „obracające się pieczone mięso”. W kebabie znajdziemy mięso - oryginalnie baraninę, ale może być też drób lub wołowina - podawane z surówką i sosami w picie lub bułce. Tradycyjnie kebab był serwowany z owczym serem. Danie pochodzi z kuchni tureckiej. Pierwsza budka z fast foodem otworzyła się w 1994 r. Warszawie. Jej właścicielem był imigrant o imieniu Maho A. Kazkondu, który obecnie nosi miano polskiego króla kebabów.