Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patisony...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Zobacz również

50 lip i 50 dębów - radni miejscy poprzedniej kadencji posadzili je nad jeziorem

50 lip i 50 dębów - radni miejscy poprzedniej kadencji posadzili je nad jeziorem

Matmy się nie bali, angielskiego też nie. W Elektroniku czekają na wyniki

Matmy się nie bali, angielskiego też nie. W Elektroniku czekają na wyniki

Polecamy

Policjant po służbie zatrzymał nietrzeźwego kierowcę

Policjant po służbie zatrzymał nietrzeźwego kierowcę

Przejście podziemne przed jeleniogórskim dworcem na bezdechu

Przejście podziemne przed jeleniogórskim dworcem na bezdechu

Starsza pani nie dawała znaku życia. Na pomoc ruszyli policjanci ze Szlichtyngowej

Starsza pani nie dawała znaku życia. Na pomoc ruszyli policjanci ze Szlichtyngowej