Pieczeń rzymska
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego najlepiej wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- 4 do 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka oleju
Etapy przygotowania
Mięso wkładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy. Następnie do natłuszczonej foremki wykładamy połowę masy, wkładamy ugotowane i obrane jajka*. Pozostałą częścią masy przykrywamy to co już znalazło się w foremce. Uklepujemy. Wierzch natłuszczamy olejem.
* zamiast jajka możemy dodać ugotowaną marchewkę lub uduszone pieczarki oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Pieczemy przez około 45- 60 minut w temperaturze około 180°C.
Podajemy z sosem chrzanowym lub samym chrzanem (albo musztardą lub innymi dodatkami wg. upodobania).
Smacznego!
Zobacz również jak zrobić :
Sałatkę jarzynową
Świąteczny żurek
Mazurek
Keks na Wielkanoc
babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?