Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne. Pieczeń rzymska z jajkiem

Ewa Bo
Ewa Bo
W Wielkanoc możemy naszych bliskich zaskoczyć smakami nowych dań. Zamiast doskonale wszystkim znanego pasztetu, podajmy na stół pieczeń rzymską, która cieszy się coraz większym uznaniem. Smakuje wybornie zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Pieczeń rzymska

Składniki
- 1 kg mięsa mielonego najlepiej wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- 4 do 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka oleju

Etapy przygotowania

Mięso wkładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy. Następnie do natłuszczonej foremki wykładamy połowę masy, wkładamy ugotowane i obrane jajka*. Pozostałą częścią masy przykrywamy to co już znalazło się w foremce. Uklepujemy. Wierzch natłuszczamy olejem.

* zamiast jajka możemy dodać ugotowaną marchewkę lub uduszone pieczarki oraz pokrojoną natkę pietruszki.

Pieczemy przez około 45- 60 minut w temperaturze około 180°C.

Podajemy z sosem chrzanowym lub samym chrzanem (albo musztardą lub innymi dodatkami wg. upodobania).

Smacznego!

Zobacz również jak zrobić :
Sałatkę jarzynową
Świąteczny żurek
Mazurek
Keks na Wielkanoc

babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto