Składniki na żurek:
3 l rosołu lub wywaru z białej kiełbasy (i warzyw)
zakwas
jaja gotowane na twardo
chrzan
przyprawy
Świąteczny żurek najlepiej smakuje, jeżeli jest wykonany na zakwasie. Należy go zrobić kilka dni wcześniej.
Składniki na zakwas:
25 - 30 dag mąki (pszenna, albo żytnia lub pół na pół mąki żytniej i pszennej)
1 1/2 l przegotowanej wody
2-4 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości)
liść laurowy
ziele angielskie
1 kromka żytniego chleba
Wykonanie zakwasu na żurek:
Do dużego słoja wsypujemy mąkę, wlewamy letnią wodę, dokładnie mieszamy i dodajemy ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie oraz na wierzch kromką chleba. Przykrywamy gazą lub zakręcamy przykrywką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3-4 dni. Mieszamy raz dziennie i czekamy aż się ukisi.
Przygotowanie żurku:
Do rosołu lub wywaru z białej kiełbasy (którą po ugotowaniu wyjmujemy) dodajemy kwaszony żur (od tego ile go wlejemy zależy jak będzie kwaśny i gotujemy. Na koniec wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy będzie żurek gotowy można go zaprawić śmietaną.
Następnie wlewamy na talerze i dodajemy ugotowane na twardo jaja pokrojone w ćwiartki. Jak ktoś lubi może dodać również odrobinę chrzanu.
Smacznego!
Zobacz jak zrobić inne potrawy wielkanocne:
Pieczeń rzymską z jajkiem
Sałatkę jarzynową
Keks na Wielkanoc
Mazurek
babki
Babka w kształcie tulipana
Babka dwukolorowa
Przekładaniec brzoskwiniowy
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?