Uzbekowie, w przeciwieństwie do swoich sąsiadów, od wieków zajmują się uprawą roli, co pozwoliło na stworzenie niezwykle bogatej kuchni narodowej. Królują w niej baranina i wołowina, które w połączeniu z występującymi w wielkiej obfitości warzywami i zbożami występują w niezliczonych recepturach pysznych uzbeckich potraw.
Wyjatkową aromatyczność zawdzięczają one egzotycznym wschodnim przyprawom. Do najsłynniejszych z nich należą takie jak płow, lagman i manty. Podstawą kuchni są zupy: mastawa, maszhorda, czuczwara w bulionie, szur-wa (uzbecka zupa warzywna), soczewica oraz kuk -si. Danie główne to płow - ulubiona potrawa narodowa złożona z mięsa,ryżu, marchewki i kminu rzymskiego.Wspaniały w smaku jest również lagman (ręcznie robiony makaron z wołowiną, papryką, selerem naciowym, fasolą szparagową oraz różnymi azjatyckimi przyprawami).
Nazwa Czojhona oznacza "dom herbaty". Nazwa ta jest bardzo popularna w byłych krajach rosyjskich.
Wybór herbat w kuchni uzbeckiej jest bardzo duży. Znajdziemy herbatę zieloną, owocową i przeróżne mieszanki górskich ziół. Na deser serwuje się
szeherezady - to miks azjatyckich ciasteczek. Tą wspaniałą kuchnię poznacie w restauracji Czojhona w Warszawie. Prowadzi ją Roza Lisicka, Koreanka urodzona w Uzbekistanie, a mieszkająca w Polsce prawie 20 lat.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?