Co ważne, ten przepis na pierniki nie wymaga pieczenia ich na kilka tygodni wcześniej. Taką recepturę możecie zrealizować nawet w wigilijny poranek. Jest może mniej tradycyjny niż przepisy naszych babć i mam, jednak efekt daje znakomity. Sekret pysznych i od razu miękkich pierników bez trzymania ich tygodniami w słoiku tkwi w składnikach.
Prosty przepis na pierniczki świąteczne. Co zrobić, by były miękkie?
Wypróbujcie przepis na pierniki świąteczne z drożdżami i sodą. Drożdży nie znajdziecie na liście składników do przygotowania tradycyjnych świątecznych ciastek, ale reszta wygląda podobnie. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a nasze pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!
Jak zrobić miękkie i wilgotne pierniki na święta? Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej, czyli takiej do piernika
- 40 g masła,
- 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g),
- 1 jajko,
- 1 łyżka miodu,
- 1 płaska łyżeczka sody
- kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)
Wykonanie. Jak zrobić pierniki świąteczne krok po kroku?
- Po pierwsze, łączymy ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Następnie odstawiamy na bok.
- Po drugie, rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki, potem mieszamy.
- Czas połączyć sypkie składniki z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka - kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki. Po wstępnym wymieszaniu łyżką ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.
- Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na taką, jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem. Do wykrawania może posłużyć szklanka.
- Pierniczki wykładamy na pergamin i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu były błyszczące. Na koniec pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
Nie martwcie się, jeśli w pierwszej chwili po zdjęciu pierników z blaszki będą wydawały się zbyt miękkie. Po kilku minutach bardziej stwardnieją. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować.

Jak dekorować świąteczne pierniki?
Cały urok pierniczków tkwi w ich dekoracji. Dzieci uwielbiają takie zajęcia, nie mniej frajdy mają dorośli. Instagram jest pełen pomysłów i podpowiedzi, jak można dekorować pierniczki świąteczne. Sami zobaczcie zdjęcia w galerii:
Trochę historii. Skąd wzięły się pierniki?
Słynie z nich Toruń, gdzie działa Żywe Muzeum Piernika. Tam też szukamy informacji o tradycji wypiekania pierników. Ciasta z miodem i przyprawami korzennymi zaczęto tu wypiekać pod koniec XIV wieku, a zwyczaj ten przywędrował z miast niemieckich.
Kiedy korzenne ciastka nazwano piernikami? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".
Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie. Z tego powodu najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku. Więcej na temat tradycji wypiekania pierników na stronie Żywe Muzeum Piernika.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sukces Pisany Szminką już po raz 13.