Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na szybki obiad: Pastani z kulkami mięsnymi w sosie brokułowym

Ewa Naukowicz
Ewa Naukowicz
Szybki obiad. Pastani z kulkami mięsnymi w sosie brokułowym
Szybki obiad. Pastani z kulkami mięsnymi w sosie brokułowym Ewa Naukowicz-Wójcik
Jeśli wydaje Ci się, że w ciągu 30 minut nie zdołasz ugotować pysznego obiadu lub jeśli uważasz, że w pół godziny zdołasz jedynie sięgnąć po gotowe danie bądź zamówić pizzę, to jesteś w błędzie...

Pastani z kulkami mięsnymi w sosie brokułowym to "dziesiąta woda po kisielu" włoskiego spaghetti carbonara. Pierwsza wersja powstała na skutek braku kilku składników. Kolejne, w wyniku przemyślanych zamian i starannego doboru dodatków. Efekt końcowy nie tylko zachwycił mą rodzinę, ale sprawił, że potrawa stała się "deską ratunkową" w dniach, gdy brak mi czasu na przygotowanie klasycznego obiadu.

Składniki na około 6 porcji:

500 gram makaronu Pastani świderki (ewentualnie rurki)
330 gram gęstej śmietany
duży brokuł
500 gram mięsa mielonego
2 kostki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
pieprz
sól

Przygotowanie:

1. Wstawiamy wodę na makaron. Dodajemy sól.
2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kostki warzywnej.
3. Mięso przyprawiamy według uznania, formujemy maleńkie kulki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
4.Do wrzącej w garnku wody wsypujemy makaron.
5. Podsmażone mięso łączymy z brokułem, dodajemy śmietanę , przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, gdy makaron będzie gotowy do odcedzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto