Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na (Wielko)piątkowy obiad [przepis]

Ewa Naukowicz
Ewa Naukowicz
(Wielko)piątkowy obiad
(Wielko)piątkowy obiad Ewa Naukowicz-Wójcik
Smak chłodnych zatopionych w śmietanie, jabłkach i porach śledzi, podanych z parującymi ziemniakami w mundurkach, jak żaden inny kojarzy się z Wielkim Piątkiem.

To moje danie z dzieciństwa. Śledź w śmietanie z jabłkiem i porem, podawany z ziemniakami w mundurkach, od zawsze, w każdy Wielki Piątek stanowi "jeden spożyty w ciągu dnia posiłek do syta". Danie urzeka prostotą i niepowtarzalnym smakiem, który już po pierwszym kęsie, zapada w pamięć na zawsze.

Idealny smak otrzymamy sporządzając danie ze śledzi typu Matias i gęstej, kwaśnej śmietany, a zbliżony, choć równie smaczny, używając gotowych filetów śledziowych w sosie śmietanowym.

Składniki

5-6 płatów śledziowych typu Matias
2-3 jabłka
1 por
duże opakowanie kwaśnej śmietany
cukier, sól, pieprz do smaku
ocet
ziemniaki
masło
ewentualnie ogórek konserwowy

Przygotowanie

Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Przekładamy do miski i skrapiamy octem. Pora, zależnie od wielkości, kroimy w cienkie krążki lub pół-krążki. Ogórka i jabłka kroimy drobniutko, ewentualnie, gdy brak nam czasu lub cierpliwości trzemy na tarce. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy cukrem (około 2-3 łyżeczki), solą, pieprzem i wstawiamy do lodówki. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Najlepiej smakują, gdy przekrojone oprószymy masłem. Smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na (Wielko)piątkowy obiad [przepis] - Nasze Miasto

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto