Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Robimy przetwory. Ceny owoców i warzyw na zbąszyńskim bazarze

Redakcja
Marchewka
Marchewka dr Joanna Wanga
Zatrzymać lato w słoiku to marzenie każdej gospodyni. Kisimy ogórki, robimy kompoty, dżemy i konfitury. Jeśli nie mamy swojego ogrodu zmuszeni jesteśmy niezbędne do produkcji przetworów owoce i warzywa kupić.

Nie mam skali porównawczej w stosunku do cen warzyw i owoców z ubiegłego roku.
Dzisiaj to mało istotne, bo ceny na pewno są wyższe. Możemy natomiast porównać, jak kształtują się ceny produktów w większych i mniejszych miastach naszego kraju. Tutaj kieruję prośbę do autorów W24 o pomoc w stworzeniu takiego cennika.

Ja wprost uwielbiam robić zaprawy. W kolorowych słoikach zamykam lato. Zimą wszystko się przyda.

Przyjrzyjmy się cenom owoców i warzyw na zbąszyńskim bazarze i zastanówmy się, czy domowa produkcja kiszonych ogórków, dżemów i innych przetworów się opłaca. Nie wiemy jeszcze jakie ceny, tegorocznych przetworów zaproponują nam producenci i sprzedawcy.

Ceny warzyw:

- 1 kulka czosnku - 1,50 do 2,50 zł,
- 1 kg pomidorów - 3,50 do 4,50 zł,
- ziemniaki - 1,50 zł,
- buraczki czerwone 2,20 zł,
- cebula - 2 do 2,80 zł,
- ogórki gruntowe - 2,50 zł,
- papryka - 6 zł,
- bób - 14 zł,
- fasolka szparagowa - 6 zł,
- marchew - 2,00 zł,
- pęczek rzodkiewek - 1,20 zł,
- pęczek kopru - 2 zł.
- średniej wielkości cukinia - 2 zł,
- por - 1,50 zł,
- kalafior - 3 zł,
- seler - 1,80 zł,
- kapusta 3,50 do 4 zł,
- małe pudełeczko borówki - 5 zł.

Cena owoców kształtuje się następująco za 1 kg:

- wiśnie - 4,50zł,
- śliwki - 4,50 zł,
- morele - 6,50 zł,
- brzoskwinie - 5,00 do 6,50 zł,
- jabłka - 3,50 zł,
- porzeczka czerwona - 3,50 zł,
- porzeczka czarna - 4 zł,
- gruszki - 7,50 zł.

W sklepach ceny są zbliżone do cen z bazaru lub trochę wyższe. Zaskoczyła mnie cena moreli - w sklepie aż 14 zł. Fasolka szparagowa (7,50 zł), kalafior (5 zł), opakowanie 0,5 kg ogórków małosolnych (3,50 zł).

Chcąc zrobić ogórki kiszone, będzie trzeba kupić 10 kg ogórków gruntowych, to koszt 25 zł, do tego czosnek, chrzan, koper. Łącznie będzie to około 35 zł. Z tej porcji zrobimy 15 słoików o pojemności 0,9 litra. Czy to się opłaci?. Kilogram ogórków kiszonych w sklepie kosztuje 7 zł, jeśli zrobimy sami to koszt 1 kg wyniesie około 3,50 zł.

Tak więc wybór należy do nas. Kupić warzywa, owoce i robić samemu zaprawy, czy kupować przetwory gotowe.

Kiszenie ogórków jest bardzo proste

Świeże ogórki gruntowe, myjemy i układamy w słoikach, dodając przyprawy; koperek, czosnek, gorczycę, chrzan (według własnego uznania), 1 łyżeczka octu, całość zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli. Jedna łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. W tym czasie nasze ogórki będą się kisiły a ze słoików wycieknie nadmiar wody. Następnie słoiczki z ogórkami przenosimy do spiżarni i czekamy aż przyjdzie nam ochota na konsumpcję.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Robimy przetwory. Ceny owoców i warzyw na zbąszyńskim bazarze - Nasze Miasto

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto