"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia" - George Bernard Shaw, irlandzki dramaturg i prozaik. Dzielę się więc z Wami przepisem na pyszne karnawałowe różyczki:
Składniki:
35 dag / 350 g mąki
6 żółtek
5 dag / 50 g masła
3 łyżki rumu/whisky
2 jajka
60 ml gęstej śmietany
aromat pomarańczowy
olej do smażenia
dżem
cukier puder
sól
ziemniak
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem. Dodać 7 żółtek, jajko, śmietanę i aromat. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli i rum/whisky. Ciasto rozwałkować na grubość 1 mm i posypać niewielką ilością mąki. Na jedną różyczkę potrzebne są 3 krążki. Każdy z nich powinien być mniejszy od poprzedniego. Brzegi krążków naciąć nożem czterokrotnie, a środki posmarować białkiem z jajka. Skleić krążki od największego do najmniejszego i nadać im kształt palcami. Obrać ziemniaka i pokroić go na plasterki.
Zagotować w garnku olej, wrzucać po 2 plasterki na każdą turę różyczek. Włożyć różyczki do garnka z rozgrzanym olejem, wierzchołkami do spodu. Odwrócić je i smażyć tak długo, aż osiągną pozłacany kolor. Wyjąć z garnka, ułożyć je na papierowych ręcznikach, aby obciekły z oleju. Ostudzone przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i udekorować dowolną konfiturą.
Różyczki są przepysznym dodatkiem do kawy, herbaty czy grzanego wina. Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?