Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rumiane placki kukurydziane z Archipelagu Indonezyjskiego

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Dzisiaj kolejne nieskomplikowane danie wegetariańskie z mojego archipelagu. Łatwe do przyrządzenia, szybkie w wykonaniu i co najważniejsze smaczne – placuszki kukurydziane po indonezyjsku.

Składniki:

- 3 kolby kukurydzy, lub kukurydza słodka z puszki.
- szczypiorek lub (młoda cebulka)
- natka selera lub pietruszki
- czosnek
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- jedno jajko
- 6 łyżek mąki
- pieprz
- sól

Przepis przyrządzania:

1. Posiekać wszystkie wcześniej przygotowane warzywa i zmieszać ze sobą w misce. Dodać do nich świeżą kukurydzę (bądź z puszki).
2. Wbić jajko do szklanki i po dodaniu odrobiny mleka rozmieszać dokładnie.
3. Do posiekanych wcześniej i przygotowanych w misce wszystkich składników (warzywnych) dodać mąkę, a następnie "wlać" jajko i wszystko dokładnie wymieszać, przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
4. Po optymalnym wymieszaniu składników, podgrzać na ogniu olej i łyżką stołową nakładać na patelnię masę. Podsmażać według uznania do zarumienienia placuszków.

Wierzę, że placuszki kukurydziane zadowolą każdego – selamat makan – smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto