Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słupsk wznowi produkcję sera „Stolper Jungchen”

Jarosław Sikora
Jarosław Sikora
Słupsk wznowi produkcję sera
Słupsk wznowi produkcję sera
W słupskim ratuszu uroczyście podpisano umowę o rozpoczęciu produkcji sera typu camembert „Stolper Jungchen” („Słupski Chłopczyk”), opartego na oryginalnej przedwojennej recepturze.

Wytwarzaniem specjału zajmie się zakład Produkcyjno-Handlowym Ser-Milk z Zielina. Prawo do używania nazwy, licencję i oryginalną recepturę Słupsk zakupił za 4 tys. euro od bawarskich spadkobierców producenta. - Od 2004 r. miasto Słupsk ma prawa do „Słupskiego Chłopczyka” na terenie Polski. Od 2006 r. na terenie Niemiec. Jesteśmy jedynym dysponentem tego znaku - podkreśla Przemysław Namysłowski, dyrektor Biura Promocji i Integracji Europejskiej Urzędu Miejskiego w Słupsku.

„Stolper Jungchen” był serem pleśniakiem produkowanym w Słupsku od końca XIX wieku do marca 1945 r. Wyróżniały go delikatesowe punkty smakowe, dzięki czemu szybko zyskał znakomitą markę w całych Niemczech - 50 proc. produkowanego przez słupską mleczarnię „Molkereigenosseschaft Stolp G.m.b.H” specjału kupowała stolica Niemiec. - Jego pierwszej degustacji spodziewamy się na początku sierpnia - mówi Stanisław Kazubski, współwłaściciel Ser-Milk. - W sierpniu będzie dostępny w sklepach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto