Smaczliwka - zielona alternatywa masła

Paulina P.
Paulina P.
Smaczliwka wdzięczna-awokado/fot.Paulina Plizga
Warto odetchnąć po świętach wykorzystując kulinarne walory smaczliwki jako zielonej alternatywy dla ciężkostrawnych tłuszczów zwierzęcych, których spożywamy zbyt wiele. Oto mój domowy sposób na zielone masło z awokado.

Awokado jest rośliną wiecznie zieloną
pochodzącą ze strefy subtropikalnej Ameryki. Po polsku obdarzone zostało ładną nazwą - smaczliwka wdzięczna
(łac.Persea
Scheffer). Owoc smaczliwki dojrzewa prawie pół roku. Ma gruszkowaty kształt i zieloną skórę. Zawiera jedną niejadalną pestkę oraz tłusty, kremowo zielonkawy miąższ stanowiący ok. 85 proc. masy owocu. W 100 gramach owocu smaczliwki znajduje się około 220 kalorii, 66 proc. wody, witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H
oraz kwas pantotenowy, wapń, fosfor i potas. Zawartość łatwo przyswajalnych nienasyconych tłuszczów sprawia, że awokado powinno być spożywane przez osoby chorujące na miażdżycę
jako uzupełnienie diety lub jako alternatywa masła. Guacamole
(czyt. głakamol), czyli zielone masło, jest meksykańską pastą ze smaczliwki. Przyrządzenie tego pysznego smarowidła do pieczywa jest bardzo proste. Oto mój domowy sposób:

Najpierw ostrym nożem kroimy
dojrzały owoc awokado na pół. Usuwamy pestkę i łyżeczką wydobywamy dokładnie cały miąższ, przekładając go do miseczki. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, gdyż awokado ma tendencję do szybkiego brunatnienia. Dodajemy sól i pieprz według uznania oraz dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek. Można dodatkowo doprawić
odrobiną
ostrego pieprzu cayenne. Całość miksujemy na jednolitą
pastę za pomocą robota kuchennego lub dokładnie rozgniatamy widelcem, aż
do otrzymania
konsystencji kremu. Przekładamy do maselniczki lub innej małej salaterki. Ozdabiamy plastrami cytryny. Schładzamy w lodówce, po czym podajemy jako przystawkę z pieczywem chrupkim lub
stosujemy zamiast masła do słonych kanapek.

Awokado można spożywać także w postaci sałatek, we Francji połówki smaczliwki wypełniane są świeżymi krewetkami, Japończycy używają awokado do wegetariańskiego sushi, a w Brazylii pija się rodzaj
słodkiego koktajlu mlecznego z awokado.
Smaczliwka znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia
i odżywiają cerę, a z pestek tłoczony jest olejek będący bazą kremów.

Bony lunchowe wygodne dla pracownika i pracodawcy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie