Na wszystkie owoce i wrzos musimy nieco poczekać, do jesieni. Zresztą herbatkę robimy etapami, nie spiesząć się, po kolei zrywając i susząc rośliny.
Podajemy recepturę wypróbowaną, gdyż niegdyś chętnie stosowaną na Śląsku. Można oczywiście robić od niej odstępstwa, ujmować składników, albo wzbogacać dodatkiem innych. Zawsze herbatka będzie pyszna!
A oto przepis: Młode pędy świerków, liście podbiału, pokrzywy, truskawek, pędy tasznika, skrzypu polnego, bratków polnych, mięty pieprzowej, melisy, liście czarnej porzeczki, kwiaty lipy, suszone skórki z jabłek, kwiaty dzikiej róży, owoce dzikiej róży, kwiaty czarnego bzu, przemrożone przymrozkami owoce jarzębiny, kwiat wrzosu. Wszystkie składniki dobrze wysuszyć osobno, wymieszać razem, przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Po zaparzeniu wrzątkiem serwujemy jako smaczną i zdrową herbatę domową.
Amatorzy słodkości oczywiście dosłodzą napar cukrem, miodem konfiturą. Ale i bez tego każdy z chęcią się napije! Na fotografiach kilka "surowców".
Współautor artykułu:
- Barbara Podgórska
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?