Smażone banany nie są tak do końca daniem typowo indonezyjskim. Zjeść je można zarówno w Malezji i Tajlandii, jak i w innych republikach bananowych. Są jednak na Archipelagu niezmiernie popularne i wiernie towarzyszą pokoleniom indonezyjskich dzieci jako ulubiona przekąska. Babcie, mamy oraz ciocie kupują na targu wielkie kiście specjalnych bananów, by przyrządzić smaczne śniadania dla swoich podopiecznych.
Smaczne bananowe smażone w cieście posypuje się lekko cukrem i danie jak z dziecięcych lat gotowe.
Można też dowolnie dodawać do usmażonych placków polewę owocową (najlepiej komponuje się truskawka) lub jeść je prosto z patelni jak je kucharz stworzył.
Zapraszam wszystkich na wycieczkę do lat dziecięcych niejednego dziecka z 17 tys. indonezyjskich wysp i wysepek. Zapraszam na smażone banany.
Składniki :
3 lub 4 banany – najlepiej mocno dojrzałe
100 gramów mąki pszennej
25 gramów mąki ryżowej (jeżeli nie jej w „zasięgu” można dodać szczyptę więcej pszennej
1 jajko
200 ml wody
1 płaska łyżeczka (według smaku) soli
3 łyżki stołowe cukru
300 gramów bułki tartej
sos (syrop) truskawkowy
olej
Przyrządzanie :
Obrane banany podzielić na 4 części każdy (cięcie wzdłuż i wszerz)
Umieścić w jednym naczyniu mąkę, jajko, sól, cukier oraz wodę i dobrze ze sobą wymieszać.
W tak przygotowanym „podkładzie” wymoczyć pocięte banany
Namoczone banany obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim rozgrzanym oleju.
Po uzyskaniu przez banany odpowiednich rumieńców – serwować ciepłe z polewą truskawkową.
Smacznego :)
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?