Spis treści
Siła tkwi w cieście. Tegoroczne pierogi będą drogie? Nie do końca
Chciałoby się powiedzieć, że jest na świecie jeden konkretny przepis na ciasto na pierogi. Niestety, ten idealny nie istnieje, a każdy, kto kilka razy w życiu lepił pierogi, ma ten, który wychodzi mu najlepiej. Najważniejsze, aby ciasto nie było gumowe i ładnie okalało nadzienie. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga maksymalnie 3-4 składników w zależności od preferencji. Wiele gospodyń potwierdza, że w obliczu inflacji pierogi będą jednym z najtańszych dań na wigilijnym stole. Mimo że drożeją mąka, jaja, warzywa, ugotowanie garnka klasycznych pierogów z kapustą i grzybami wciąż będzie bardziej opłacalne niż wystawienie np. półmiska smażonych karpi.
Ciasto na pierogi z mąki i wody
Najprostsze ciasto wychodzi z połączenia mąki z wodą. Tu istotna jest jednak temperatura wody. Musi być gorąca, nie wrząca, ale też nie letnia. Trzeba wybrać dobry moment i połączyć składniki, oprószając je solą. Wyrobione ciasto powinno odczekać kilkanaście minut, zanim zostanie rozwałkowane. Sekretem jest długie ugniatanie – ciasto będzie bardziej foremne i ładnie zaklei się z farszem. Nie będzie też zasychać i się kruszyć.
Przepis na klasyczne ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- szklanka ciepłej wody,
- szczypta soli.
Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka
Niektórzy twierdzą, że ciasto z samej mąki i wody jest zbyt suche. W książkach kucharskich można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka lub masła. Jak je wykonać? Bazą oczywiście jest mąka, do której dodajemy sól, miękkie masło, jajka (bądź żółtka, w zależności od przepisu) i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Uzyskana masa powinna być plastyczna i rozciągliwa. Podobnie, jak w powyższej recepturze, ciasto powinno chwilę odczekać. Będzie też miało kremowy kolor ze względu na dodanie jajka.
Przepis na ciasto na pierogi z dodatkiem jajka:
- 650 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki soli,
- ok. 300 ml ciepłej wody.
Zamiennikiem jajka może być masło. Ciasto staje się wtedy kleiste i delikatne, wyczuwalny jest również maślany smak.
Gospodynie z Golęczowa radzą, by ciasto finalnie było twarde, będzie łatwiej dzielić je na części do rozwałkowania. Przykładowy przepis:
- 400 g mąki,
- łyżeczka masła lub margaryny,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szklanka gorącej wody.
To też może Cię zainteresować
Ciasto na pierogi z olejem
Jak nie jajko, masło, to może olej? Nasze babcie przygotowują ciasto również z użyciem tego składnika. Do mąki z gorącą wodą dodaje się olej, dzięki czemu masa bardzo łatwo się klei. Kulę ciasta należy odstawić na kwadrans i dopiero potem rozwałkowywać.
Przykładowy przepis gospodyń wiejskich z Anielina:
- 500 g mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju,
- 250 ml gorącej wody.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat