Wielka Sobota to tradycyjne święcenie potraw w kościołach
Święcenie wielkanocnych przysmaków w Wielką Sobotę jest nieodłączną tradycją związaną z przeżywaniem Święta Zmartwychwstania Pańskiego. Wierni tłumnie gromadzą się w parafiach i przynoszą w koszyczkach świąteczne pyszności, które następnie zostają poświęcone. Kolorowe święconki mają swoją symbolikę.
Nie może w nich zabraknąć m.in. kolorowych pisanek i kraszanek symbolizujących nowe życie czy baranka z masła, który jest symbolem zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W koszyczkach nie brakuje również kiełbas i wędlin, które w dawnych czasach symbolizowały dostatek. Natomiast najmłodsi w swoich koszyczkach przynoszą najczęściej słodycze.
Wierni z Mórki licznie uczestniczyli w poświęceniu potraw
Podobnie było w sobotę w miejscowości Mórka, gdzie wierni licznie zgromadzili się w miejscowym kościele. Zanim ks. kan. Ryszard Pazgrat, proboszcz parafii pw. Najświętszej Marii Panny poświęcił przyniesione przez wiernych potrawy przypomniał słowa św. Pawła z Pierwszego Listu do Koryntian.
Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie. Spożywanie posiłku jest świętą czynnością, stąd modlimy się przed i po jedzeniu, a na Święto Zmartwychwstania święcimy także nasze pokarmy. Kiedy zakończymy święty post paschalny i spotkamy Chrystusa Zmartwychwstałego we mszy wielkanocnej, z radością powróci do naszych domów i z Chrystusem zasiądziemy do wspólnego świątecznego stołu
- zwrócił się do wiernych ksiądz proboszcz. Następnie poświęcił przyniesione przez wiernych pokarmy i zaprosił do wspólnej modlitwy i adoracji Grobu Pańskiego.
Zobacz również na srem.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?