Organizatorem trzydniowego kiermaszu „Małopolski Smak Wielkanocny” był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie.
Głównym celem było zaprezentowanie mieszkańcom Krakowa oraz turystom tradycyjnych produktów regionalnych - jak oscypki, charsznicka kapusta kiszona, pieczywa bez spulchniaczy i zbędnych dodatków, wyrobów wędliniarskich, owoców z małopolskich sadów, a także miodów z pasiek nowosądeckich.
Natomiast w głównej części wielkanocnego kiermaszu na stoiskach odnaleźć było można wyroby regionalnego rzemiosła. Na polowej kuźni młoda dama wykonywała zawód kowala. Na oczach odwiedzających wykuwała różne artystyczne precjoza z metalu.
Na innych stoiskach był duży wybór świąteczny palm, a także wyprodukowanych z małopolskiej wikliny koszyczków do święcenia. Natomiast panie na poczekaniu dziergały rożne obrusiki, serwetki i inne stylowe nakrycia.
Poczta Polska na swoim stoisku prezentowała okolicznościowe świąteczne kartki i foldery związane z Krakowem. Natomiast filateliści - zarówno ci młodzi, jak i ci starsi wiekiem, mieli możliwość zdobycia ciekawych okolicznościowych znaczków.
Oczywiście na straganach nie zabrakło wyrobów z drewna czy gliny oraz gotowych wyrobów z lnu, skóry i innych materiałów. Panie jak zawsze zachęcały do odwiedzenia stoisk z różną ręcznie wykonaną biżuterią.
Można się cieszyć, że na tym ludowym targowisku niewiele było chińszczyzny.
Szkoda tylko, że pogoda płata figle i w ciągu dnia mieliśmy cztery pory roku. Ale taka sytuacja nie odstraszała odwiedzających tę imprezę.
Jeszcze w najbliższym tygodniu będzie można odwiedzić małopolski Wielkanocny Kiermasz na Rynku Głównym.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?