Przepis na pieczone, aromatyczne ziemniaki, należy do kategorii dań szybkich, niewymagających dużego nakładu pracy. Przygotowanie takich ziemniaczków, zajmuje mniej czasu, niż tradycyjne ich gotowanie, a wszystko za sprawą pominięcia czynności, której nie tylko nie lubimy, ale która pochłania nam najwięcej czasu - obierania warzyw.
Składniki:
1,5 kg dużych ziemniaków
oliwa
bazylia
tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy (bez obierania), osuszamy, kroimy w ósemki, wrzucamy do garnka, skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi ziołami i przyprawami (może to być np. bazylia, ale doskonale smakują również z tymiankiem, przyprawą do grilla, przyprawą do kurczaka, czosnkiem, a nawet majerankiem), mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną (180-200° C) blachę piekarnika. Chwilę później w całym mieszkaniu unosić się będzie cudowny aromat, a my nie będziemy mogli doczekać się końca pieczenia. Jeśli trafimy na odpowiedni gatunek ziemniaków (sypkie), to potrawa będzie cieszyć nasze podniebienia już po 15 minutach. Tak przygotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, np. do szaszłyka, choć mogą stanowić też samodzielną przekąskę, zwłaszcza gdy podamy je z ulubionym dipem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?