Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tiramisu - smakołyk i słodkie przebudzenie

Dariusz Trybuła
Dariusz Trybuła
Na zdjęciu kawałek Tiramisu
Na zdjęciu kawałek Tiramisu Fot. Dariusz Trybuła
Wielki mały deser, wspaniały smakołyk, doskonały deser, słodkie przebudzenie. To tylko niektóre określenia jakimi opisuje się ten wspaniały deser jakim jest właśnie Tiramisu.

TIRAMISU - co to za deser?

Tiramisu - nazwa tego popularnego i pysznego deseru pochodzi od włoskiego słowa "tirarse su" (ocknąć się, przebudzić się) oraz "tirami su" (poderwij mnie) i doskonale oddaje charakter tego wspaniałego smakołyku. Deser ten składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto lub winem marsala, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się obfitą warstwą kakao lub grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Tiramisu przeważnie podaje się bardzo silnie schłodzone i zwyczajowo wraz z kawą espresso. W rodzimym kraju skąd tiramisu pochodzi, we Włoszech spożywa się go na drugie śniadanie. Najczęściej podawany jest w upalne, letnie dni. Istnieje też od dawna opinia, że tiramisu ma specjalne właściwości afrodyzjaku.

W kulinarnych kręgach wiadomo nie od dziś, że istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten zawsze przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to zawsze prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek.

TIRAMISU - historia powstania deseru

Historia powstania deseru tiramisu nie jest do końca jednoznaczna. Do miana stolicy tiramisu od dawna już pretendują: Wenecja, skąd pochodzi słynny i niezastąpiony twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma bowiem własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy.

Ciekawostki związane z deserem tiramisu

Dodatkową ciekawostką może być jedna z krążących od dawna legend. Jest ona szczególnie popularna w Sienie, a głosi, że twórcą tego deseru tiramisu był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym, jak rodzina Medici stała się wpływowa.

TIRAMISU - współczesne modyfikacje w Polsce

Współcześnie w Polsce cukiernicy, kucharze a także amatorzy słodkich wypieków zaczęli modyfikować deser tiramisu.

Dzięki takim zabiegom możemy spotkać sie z:

Tiramisu z truskawkami;

- Tiramisu z wiśniami;

- Tiramisu z malinami;

- Tiramisu z poziomkami;

- Tiramisu z mandarynkami;

- Tiramisu z czereśniami;

- Tiramisu z ananasem;

- Tiramisu z brzoskwiniami;

- Tiramisu z bananami;

- Tiramisu z borówkami;

- Tiramisu z jagodami;

- Tiramisu z morelami;

- Tiramisu z gruszkami;

- Tiramisu z gruszkami i wanilią;

- Tiramisu z karmelizowanymi gruszkami;

- Tiramisu z rumem;

- Tiramisu z jabłkami;

- Tiramisu z jabłkami i karmelizowanymi orzechami;

- Tiramisu z porzeczkami;

- Tiramisu z jeżynami;

- Tiramisu herbaciane;

- Tiramisu z pomarańczą

i inne pomysły ....

Poza tym deser tiramisu współcześnie podawane jest także w pucharkach, pojemnikach, a także jako tort lub zwykłe ciasto na dużą blachę. Dodatkowymi dodatkami do współczesnych tiramisu w Polsce są: wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki w czekoladzie, draże, orzechy w czekoladzie, rum, olejek migdałowy do ciast, liker advocat, kandyzowane owoce, owoce świeże, owoce z likieru, owoce z kompotu, konfitury owocowe, marmolady, dżemy, powidła, mleko w proszku i inne.

TIRAMISU - 2-wa przepisy na deser:

Tematyka artykułu skłania mnie do podania przepisu na deser "TIRAMISU". Będą to dwa przepisy na tiramisu (na dużą blachę).

I Przepis z proporcjami na dużą blachę :)

Przepis I:

I. "TIRAMISU"

Składniki:

2 opakowania cukru waniliowego,

6 łyżeczek żelatyny,

6 jajek,

24 dag cukru,

2 łyżki amaretto,

50 dag serka mascarpone,

500 ml śmietany kremówki 30 %,

2 śmietan-fixy,

1 łyżki cukru pudru,

60-70 dag biszkoptów okrągłych,

2 szklanki kawy espresso (zimnej),

3 tabliczki gorzkiej czekolady lub kakao

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i amaretto, dodać serek mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem waniliowym. Białka lekko osolić i ubić na pianę z łyżka cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę gorzka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy jajecznej dodać śmietanę, żelatynę i na koniec pianę z białek.

W dużej blaszce układać biszkopty namoczone w kawie, na to połowa masy, posypać połową czekolady. Następnie ponownie ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i na to pozostała masa serowo-śmietanowa. Wierzch posypać obficie pozostałą czekoladą.

Schładzać w lodówce około 4 godziny. Trzymać w lodówce.

UWAGA!!!

Przed podaniem pokroić w większe kwadraty i podawać z filiżanka kawy lub herbaty.

SMACZNEGO!!

Dariusz Trybuła

Przepis II:

II. "LEKKIE TIRAMISU"

Składniki:

50 dag serka mascarpone,

25 dag chudego twarogu,

250 ml śmietany kremówki 30 %,

8 żółtek,

2 torebki cukru waniliowego,

30 dag cukru,

2-3 opakowania podłóżnych biszkoptów,

100 ml kawy espresso,

100 ml likieru migdałowego (np. amaretto),

4-5 łyżek kakao,

listki melisy do dekoracji.

Wykonanie:

Twaróg zmiksować na puszystą masę z serkiem mascarpone, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym oraz wymieszać z ubitą śmietaną kremówką. Dobrze wymieszać.
Na dnie blachy ułożyc podłóżne biszkopty - skropić je kawą espresso i połową likeru amaretto. Następnie wyłożyć połowę masy, wyrównać i posypać obficie kakao. Następnie ponownie ułożyć biszkopty, które skropić pozostałą kawą espresso i likierem amaretto. Wyłożyć na to pozostałą masę i ponownie wierzch posypać obficie kakao.

Schłodzić w lodówce. Dobre na następny dzień.

Smacznego!

Dariusz Trybuła

Zródło artykułu:

WŁASNE,

MATERIAŁY,

INTERNET

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto