TIRAMISU - co to za deser?
Tiramisu - nazwa tego popularnego i pysznego deseru pochodzi od włoskiego słowa "tirarse su" (ocknąć się, przebudzić się) oraz "tirami su" (poderwij mnie) i doskonale oddaje charakter tego wspaniałego smakołyku. Deser ten składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto lub winem marsala, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się obfitą warstwą kakao lub grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Tiramisu przeważnie podaje się bardzo silnie schłodzone i zwyczajowo wraz z kawą espresso. W rodzimym kraju skąd tiramisu pochodzi, we Włoszech spożywa się go na drugie śniadanie. Najczęściej podawany jest w upalne, letnie dni. Istnieje też od dawna opinia, że tiramisu ma specjalne właściwości afrodyzjaku.
W kulinarnych kręgach wiadomo nie od dziś, że istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten zawsze przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to zawsze prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek.
TIRAMISU - historia powstania deseru
Historia powstania deseru tiramisu nie jest do końca jednoznaczna. Do miana stolicy tiramisu od dawna już pretendują: Wenecja, skąd pochodzi słynny i niezastąpiony twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma bowiem własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy.
Ciekawostki związane z deserem tiramisu
Dodatkową ciekawostką może być jedna z krążących od dawna legend. Jest ona szczególnie popularna w Sienie, a głosi, że twórcą tego deseru tiramisu był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym, jak rodzina Medici stała się wpływowa.
TIRAMISU - współczesne modyfikacje w Polsce
Współcześnie w Polsce cukiernicy, kucharze a także amatorzy słodkich wypieków zaczęli modyfikować deser tiramisu.
Dzięki takim zabiegom możemy spotkać sie z:
Tiramisu z truskawkami;
- Tiramisu z wiśniami;
- Tiramisu z malinami;
- Tiramisu z poziomkami;
- Tiramisu z mandarynkami;
- Tiramisu z czereśniami;
- Tiramisu z ananasem;
- Tiramisu z brzoskwiniami;
- Tiramisu z bananami;
- Tiramisu z borówkami;
- Tiramisu z jagodami;
- Tiramisu z morelami;
- Tiramisu z gruszkami;
- Tiramisu z gruszkami i wanilią;
- Tiramisu z karmelizowanymi gruszkami;
- Tiramisu z rumem;
- Tiramisu z jabłkami;
- Tiramisu z jabłkami i karmelizowanymi orzechami;
- Tiramisu z porzeczkami;
- Tiramisu z jeżynami;
- Tiramisu herbaciane;
- Tiramisu z pomarańczą
i inne pomysły ....
Poza tym deser tiramisu współcześnie podawane jest także w pucharkach, pojemnikach, a także jako tort lub zwykłe ciasto na dużą blachę. Dodatkowymi dodatkami do współczesnych tiramisu w Polsce są: wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki w czekoladzie, draże, orzechy w czekoladzie, rum, olejek migdałowy do ciast, liker advocat, kandyzowane owoce, owoce świeże, owoce z likieru, owoce z kompotu, konfitury owocowe, marmolady, dżemy, powidła, mleko w proszku i inne.
TIRAMISU - 2-wa przepisy na deser:
Tematyka artykułu skłania mnie do podania przepisu na deser "TIRAMISU". Będą to dwa przepisy na tiramisu (na dużą blachę).
I Przepis z proporcjami na dużą blachę :)
Przepis I:
I. "TIRAMISU"
Składniki:
2 opakowania cukru waniliowego,
6 łyżeczek żelatyny,
6 jajek,
24 dag cukru,
2 łyżki amaretto,
50 dag serka mascarpone,
500 ml śmietany kremówki 30 %,
2 śmietan-fixy,
1 łyżki cukru pudru,
60-70 dag biszkoptów okrągłych,
2 szklanki kawy espresso (zimnej),
3 tabliczki gorzkiej czekolady lub kakao
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i amaretto, dodać serek mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem waniliowym. Białka lekko osolić i ubić na pianę z łyżka cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę gorzka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy jajecznej dodać śmietanę, żelatynę i na koniec pianę z białek.
W dużej blaszce układać biszkopty namoczone w kawie, na to połowa masy, posypać połową czekolady. Następnie ponownie ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i na to pozostała masa serowo-śmietanowa. Wierzch posypać obficie pozostałą czekoladą.
Schładzać w lodówce około 4 godziny. Trzymać w lodówce.
UWAGA!!!
Przed podaniem pokroić w większe kwadraty i podawać z filiżanka kawy lub herbaty.
SMACZNEGO!!
Dariusz Trybuła
Przepis II:
II. "LEKKIE TIRAMISU"
Składniki:
50 dag serka mascarpone,
25 dag chudego twarogu,
250 ml śmietany kremówki 30 %,
8 żółtek,
2 torebki cukru waniliowego,
30 dag cukru,
2-3 opakowania podłóżnych biszkoptów,
100 ml kawy espresso,
100 ml likieru migdałowego (np. amaretto),
4-5 łyżek kakao,
listki melisy do dekoracji.
Wykonanie:
Twaróg zmiksować na puszystą masę z serkiem mascarpone, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym oraz wymieszać z ubitą śmietaną kremówką. Dobrze wymieszać.
Na dnie blachy ułożyc podłóżne biszkopty - skropić je kawą espresso i połową likeru amaretto. Następnie wyłożyć połowę masy, wyrównać i posypać obficie kakao. Następnie ponownie ułożyć biszkopty, które skropić pozostałą kawą espresso i likierem amaretto. Wyłożyć na to pozostałą masę i ponownie wierzch posypać obficie kakao.
Schłodzić w lodówce. Dobre na następny dzień.
Smacznego!
Dariusz Trybuła
Zródło artykułu:
WŁASNE,
MATERIAŁY,
INTERNET
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?