Przepis na pączki Babci Ireny
Składniki:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1 łyżka masła
1/4 l mleka
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
spirytus lub rum
dżem lub marmolada*
Z drożdży, cukru, mleka i części mąki sporządzić rozczyn. Przykryć lnianą bądź bawełnianą tkaniną i czekać, aż ciasto wyrośnie. Po wyrośnięciu dodać pozostałą ilość mąki, żółtka utarte z cukrem i masłem oraz szczyptę soli. Po dokładnym wyrobieniu dodać ubite na sztywno białka, spirytus i dobrze wyrobić. Odstawić ciasto do wtórnego wyrośnięcia.
W czasie końcowego rośnięcia, ciasto należy dwa 2 razy przegnieść.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i po następnym wyrośnięciu formować pączki, dodając w środek ulubione nadzienie.
Po wyrośnięciu pączków, smażyć w dużej ilości gorącego tłuszczu.
Smacznego!!!
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?