MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski. Wypiek pod specjalnym nadzorem

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Zobacz również

Kucharz, elektryk, a nawet złota rączka. Jest praca w Starachowicach i okolicy OFERTY

NOWE
Kucharz, elektryk, a nawet złota rączka. Jest praca w Starachowicach i okolicy OFERTY

T jak talent. Zaprezentowali się finaliści. Zobaczcie zdjęcia

T jak talent. Zaprezentowali się finaliści. Zobaczcie zdjęcia

Polecamy

Zbliża się Dzień Weterana. W Głogowie też będą świętować i uczczą pamięć poległych

Zbliża się Dzień Weterana. W Głogowie też będą świętować i uczczą pamięć poległych

Prezydent Andrzej Duda odwiedzi Konin

Prezydent Andrzej Duda odwiedzi Konin

Spektakularne show Teatru Burleski DDS  by Veren De Heddge na Scnie Berlin

Spektakularne show Teatru Burleski DDS by Veren De Heddge na Scnie Berlin