MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie...
fot. xiuxiu84/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe jajka

NIE/TAK. Jedzenie surowych jajek naraża nas na zakażenie Salmonellą, bakterią, która bytuje na powierzchni skorupek jaj, ale patogeny mogą przenikać także do wewnątrz jajka. Jedynym skutecznym środkiem pomagającym chronić przed zatruciem pokarmowym jest pasteryzacja jaj w gorącej wodzie o temperaturze 60 stopni Celsjusza przez 4 minuty.

Według ekspertów ze względu na podobne wartości odżywcze jaj surowych i ugotowanych na miękko lub półmiękko, lepiej spożywać te poddane obróbce cieplnej. Szczególną ostrożnością w sięganiu po surowe jajka powinny wykazać się osoby z upośledzoną odpornością, a także starsze. Również kobietom w ciąży i dzieciom nie zaleca się podawania surowych jajek.

Zobacz również

Nie bądź zombi, narkotyki wpuszczają cię w Matrix systemu

Nie bądź zombi, narkotyki wpuszczają cię w Matrix systemu

Kwidzyńska Noc Kupały. Zobaczcie wyjątkowe zdjęcia Waldemara Kosińskiego!

Kwidzyńska Noc Kupały. Zobaczcie wyjątkowe zdjęcia Waldemara Kosińskiego!

Polecamy

Poważny wypadek mistrza świata w Polsce. Dwa helikoptery w akcji

Poważny wypadek mistrza świata w Polsce. Dwa helikoptery w akcji

Czerwona flaga na plaży miejskiej w Szczecinku

Czerwona flaga na plaży miejskiej w Szczecinku

Wypadek przy Mondi w Świeciu. Jedna osoba trafiła do szpitala

Wypadek przy Mondi w Świeciu. Jedna osoba trafiła do szpitala